y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο νομός Σερρών είναι από τους μεγαλύτερους νομούς της Μακεδονίας και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει με 4 νομούς και 2 χώρες. Διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού, με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν είναι η πόλη των Σερρών.

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΣΕΡΡΕΣ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Το κτίριο της Νομαρχίας - Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,
Στα δυτικά ο νομός έχει σύνορα με την Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, ενώ ανατολικά με τη Δράμα και τη Καβάλα. Οι χώρες με τις οποίες συνορεύει είναι η Βουλγαρία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία (FYROM) οι οποίες βρίσκονται στα βόρεια του νομού. [Πηγή εικόνας: wikimedia.org]

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο νομός Σερρών είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό χωριών σε όλη την Ελλάδα.

Το μισό σχεδόν από την συνολική έκταση του νομού χαρακτηρίζεται ως πεδινό-ημιορεινό. Ο ποταμός Στρυμόνας που πηγάζει από την Βουλγαρία είναι αυτός που διασχίζει το νομό εκβάλλοντας στον Στρυμονικό κόλπο. Ο ποταμός Αγγίτης είναι από τους κύριους παραπόταμους του Στρυμόνα και βρίσκεται κοντά στα Σπήλαια της Αλιστράτης σχηματίζοντας το φαράγγι του Αγγίτη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ιστορία του νομού Σερρών ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια όταν ο νομός άρχισε να κατοικείται από διάφορους πληθυσμούς όπως τους Φρύγες, τους Στρυμόνιους και τους Παίονες και αργότερα από φυλές όπως τους Οδόμαντες, τους Βισάλτες, τους Σιντούς και τους Ηδωνούς.

Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα άρχισε η ίδρυση της σημαντικότερης πόλης εκείνης της περιοχής, η οποία δεν ήταν άλλη από την Αμφίπολη. Η ίδρυσή της έγινε από τους Αθηναίους κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα.

Στην περιοχή του Ν. Σερρών λέγεται πως κατοίκησαν και Ρωμαίοι, οι οποίοι ίδρυσαν την αποικία των Φιλλίπων και στους οποίους ανήκε και ένα τμήμα του νομού.


Στα αυτοκρατορικά χρόνια πολλοί μετανάστες κυρίως από την Ελληνική Ανατολή και την Μ. Ασία εγκαταστάθηκαν στο Ν. Σερρών εκμεταλλευόμενοι τη πλούσια γη. Η γεωγραφική θέση του νομού ήταν από τα πιο σπουδαία προνόμια καθώς ήταν ένα σταυροδρόμι που εξασφάλιζε την επικοινωνία Ανατολής και Δύσης.

Εκτός από γηγενείς Έλληνες στο νομό υπάρχουν και πολλοί πρόσφυγες κυρίως από την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
ΑΡΧΑΙΑ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ

Στο νομό υπάρχουν επίσης σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικοί τόποι όπως η Αμφίπολη, η αρχαία Άργιλος και η τοποθεσία Κλειδί όπου το 1014 πραγματοποιήθηκε η εξολόθρευση των Βουλγάρων από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον Τύμβο Καστά, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια και έγινε επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα το 2012 πραγματοποιήθηκε ανασκαφή του περιβόλου του Τύμβου με υπεύθυνη την διευθύντρια της ΚΗ' Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. Τον Αύγουστο του 2014 αποκαλύφθηκε η είσοδος του Τύμβου με τις μαρμάρινες σφίγγες. Μετά από λίγους μήνες βρέθηκε και το επιδαπέδιο ψηφιδωτό στο δεύτερο θάλαμο με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
Μαρμάρινες Σφίγγες στην είσοδο του Τύμβου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
Η Αρπαγή της Περσεφόνης - Επιδαπέδιο ψηφιδωτό στο δεύτερο θάλαμο
Οι ανασκαφές του Τύμβου Καστά είχαν ξεκινήσει το 1954 με τον αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές έρευνες και τα επόμενα χρόνια.

[Ειδήσεις που αφορούν τον Τύμβο Καστά]


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με μοναδικές φυσικές ομορφιές και πλούσια παράδοση ο Νομός Σερρών δίνει δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλο το χρόνο, καθώς υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα σε όλο το εύρος του νομού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

Τα αξιοθέατα αυτά θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες όπως φυσικά τοπία, μοναστήρια και ναοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί χώροι, παραδοσιακά κτίρια και ιαματικά λουτρά.

[accordion] [item title="ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ"]
[/item] [item title="ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΠΙΑ"]Λίμνη Κερκίνη - Υδροβιότοπος και τοπίο σπάνιας ομορφιάς
Σπήλαιο Αλιστράτης - Το επιβλητικό σπήλαιο των Βαλκανίων
Φαράγγι Αγγίτη - Ένας επίγειος παράδεισος
Αη-Γιάννης - Το γραφικό προάστιο των Σερρών
Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων - Πηγή ζωής και αληθινός πνεύμονας για την πόλη των Σερρών
Λαϊλάς
Στρυμόνας
[/item] [item title="ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑΟΙ"]Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
Ι.Μ.Ακριτοχωρίου
Ι.Μ.Αγ.Κυριακής
Ι.Μ.Προφήτη Ηλία
Ι.Μ.Τιμίου Σταυρού
Ι.Μ.Αναλήψεως
Ι.Μ.Κηρύκου & Ιουλίτη
Ι.Μ.Παναγίας Βύσσιανης
Εκκλ. του Αγ.Γεωργίου
Εκκλ. των Αγ.Θεοδώρων
Εκκλ. του Αγ. Νικολάου
[/item] [item title="ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ "]Αμφίπολη
Ακρόπολη Σερρών
Τζαμί Αχμέτ Πασά
Τζιτζιρλί Τζαμί
Μπεζεστένι Τζαμί
Τζαμί Μουσταφά Μπέη
[/item] [item title="ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ"]Οχυρό του Ρούπελ

Ρούπελ - Οδοιπορικό στα ερειπωμένα οχυρά
Αναβίωση της μάχης των Οχυρών του Ρούπελ [video]
Αναβίωση της μάχης των Οχυρών του Ρούπελ [39 photos]
[/item] [item title="ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ"]ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
Οικία Ουμβ. Αργυρού
Κτίριο Νάσιουτζικ
Οικία Μαρούλη
Οικία Μάλλιου
3ο Λύκειο Σερρών
[/item] [item title="ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ   "]Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου
Ιαματικές Πηγές Αγγίστρου
Ιαματικές Πηγές Θερμών Νιγρίτας
[/item] [item title="ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΣΕΡΡΕΣ"]Νομός Σερρών: Το μεγαλείο της φύσης και του πολιτισμού
Εκδρομή στις Σέρρες - 10+1 μοναδικές εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε στο νομό Σερρών
Λίμνη Κερκίνη, ένα ταξίδι γαλήνης - Η όμορφη τεχνητή λίμνη των Σερρών
«Μαγικό» σκηνικό στην Λίμνη Κερκίνη
20+2 λόγοι για να βρεθείτε στις Σέρρες!
Λίμνη Κερκίνη: Η γαλήνια ομορφιά ενός οικολογικού παραδείσου
Κερκίνη, Δοϊράνη, Μπέλλες Κρούσσια: Δύο λίμνες, δύο βουνά, μια… ομορφιά
[/item] [/accordion]

Αναστενάρια στην Αγία Ελένη Σερρών

Η «πυροβασία» ή «ακαϊα» αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου που διανθίζεται από ενδιαφέρουσες μυσταγωγίες και ιεροπραξίες όπως, η τελετουργική θυσία των ζώων και η έκσταση των πιστών με την αδιάλειπτη παρουσία της μουσικής από λαϊκούς οργανοπαίκτες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
Αναστενάρια στην Αγία Ελένη Σερρών
Η λαϊκή θρακική λατρεία των Αναστεναρίων έχει διασωθεί από την αρχαιότητα και εκτός από τη βακχεία των αναστενάρηδων, διασώζει πολλά κατάλοιπα της Διονυσιακής λατρείας. Η τέλεση τους καταγράφεται από το 19ο αιώνα στο χωριό Κωστί της επαρχίας Αγαθουπόλεως στην Ανατολική Ρωμυλία.

Οι Θρακιώτες πρόσφυγες του Κωστί, αρχές του 20ου αιώνα το μετέφεραν στην νέα τους πατρίδα την Αγία Ελένη.

[Φώτο & βίντεο από τα αναστενάρια που πραγατοποιήθηκαν το 2016]

Εμποροπανήγυρη στην Σκοτούσσα Σερρών

Η εμποροπανήγυρη της Σκοτούσας είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον Νομό Σερρών κυρίως για τον οικονομικό και τουριστικό κλάδο του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

Με το πέρασμα των χρόνων γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και προσελκύει περισσότερο κόσμο από πολλούς νομούς, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης.

[Φωτογραφικό υλικό από την εμποροπανήγυρη του 2015]

Πανηγύρι στα Μέταλλα Σερρών

Παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό Μέταλλα Σερρών προς τιμήν της Θεομητορικής εορτής της Χριστιανοσύνης που εορτάζεται στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

Η όλη διοργάνωση έχει κυρίως ποντιακό χαρακτήρα αφού συμμετέχουν σε αυτήν ποντιακά συγκροτήματα και πόντιοι καλλιτέχνες όπως επίσης και ποντιακοί σύλλογοι.

[Φώτο & βίντεο από το Πανηγύρι Κοίμησης Θεοτόκου στα Μέταλλα Σερρών 2016]

Πανηγύρι του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα Σερρών

Η μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα Σερρών.
Ξεχωρίζει το παραδοσιακό αγώνισμα της πάλης όπου συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι αθλητές, ενώ η προσέλευση του κοινού είναι κάθε φορά και μεγαλύτερη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

[Φώτο & βίντεο από το αγώνισμα της πάλης στο πανηγύρι της Νιγρίτας]

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αν βρεθείτε στις Σέρρες, εκτός από την πανέμορφη φύση και τις άπειρες εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει ο Νομός Σερρών, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τις γεύσεις, την τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα του. Γεύσεις, που οι ρίζες τους χάνονται στην πλούσια Ιστορία του τόπου, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής παράδοσης που θέλει τους ανθρώπους να αγαπούν και να απολαμβάνουν το καλό φαγητό σε κάθε ευκαιρία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

Η σερραϊκή γη, χρίζει αγαθά που ξεχωρίζουν για την ασύγκριτη γεύση και ποιότητά τους. Τα φασόλια Oρεινής, το ρύζι, οι ντομάτες και οι πατάτες Βροντούς είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα, όπως και η εξαιρετικής ποιότητας Σπιρουλίνα που παράγεται στη Νιγρίτα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
Αξεπέραστης νοστιμιάς επίσης είναι τα ντόπια κρεατικά, όπως και τα αλλαντικά Σερρών. Ονομαστά είναι τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς και ο καβουρμάς Κερκίνης που παρασκευάζεται από κρέας βουβαλιού και μοσχάρισιο. Στις Σέρρες θα γευτείτε ακόμη εξαιρετικά κρασιά, πολλά από τα οποία είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα οινοποιεία του Νομού συνεχίζουν την οικολογική παράδοση του τόπου και είναι επισκέψιμα για να δοκιμάσετε τοπικές παραγωγές με υπέροχο άρωμα και γεύση. Εξαιρετικό είναι όμως και το τσίπουρο που παρασκευάζεται σε σύγχρονα αποστακτήρια με παραδοσιακές μεθόδους και φημίζεται για το λεπτό άρωμα και την απαλή του γεύση.

Ιδιαίτερη θέση στο σερραϊκό τραπέζι έχουν και τα γλυκά, όλα από εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Ξεχωρίζουν το Τουλουμπάκι και ο Ακανές με γεύση φρέσκου βουτύρου και καλοψημένου αμύγδαλου, αλλά και η μπουγάτσα με τραγανό φύλλο και τη πλούσια γέμιση γλυκιά ή αλμυρή.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr
Ακανές - Τουλουμπάκια - Μπουγάτσα Σερρών
Η αγάπη των Σερραίων στο καλό φαγητό ωστόσο δημιούργησε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα του Νομού Σερρών, ενώ προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που χαίρονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής τη γαστρονομική παράδοση του τόπου.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιτυχία έχουν γνωρίσει το Φεστιβάλ Μπουγάτσας και η Διεθνής Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών, όπου Σερραϊκές επιχειρήσεις δίνουν το παρόν αναδεικνύοντας προϊόντα του νομού, στοχεύοντα πάντα στην ανάπτυξη και προβολή του τόπου.

Στα links που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις εκδηλώσεις του 2015 και 2016:




Ο Νομός Σερρών στον χάρτη:

[map src="!1m18!1m12!1m3!1d1125129.9782669814!2d23.018213909251166!3d40.821594773658724!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x14a9718b6729e5d5%3A0x9dd7c70595ce357!2zzqPOrc-Bz4HOtc-C!5e0!3m2!1sel!2sgr!4v1484520677393"/]

Σημαντικές πληροφορίες για το Ν. Σερρών:

Ο νομός έχει πληθυσμό 200.916 κατοίκους και έκταση 3968 τ.χλμ. από τα οποία το 41% είναι καλλιεργήσιμο, πράγμα που μαρτυράει και την κύρια ασχολία των κατοίκων.
(παρακάτω στον πίνακα [Α] μπορείτε να δείτε περισσότερες σημαντικές πληροφορίες)

ΠΙΝΑΚΑΣ [α] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρα Ελλάδα
Πρωτεύουσα Σέρρες
Δήμοι 7
Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία
Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Έκταση 3.968 τ. χλμ. (8η)
Πληθυσμός 200.916 (9η)
Ιστότοπος www.pkm.gov.gr

Ευχαριστούμε θερμά τις παρακάτω επιχειρήσεις των Σερρών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του παραπάνω άρθρου:

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΣΕΡΡΕΣ,  SerresLand.gr



Σε περίπτωση που παρατηρήσατε λάθη ή παραλήψεις στο άρθο, θέλετε να προσθέσετε κάτι από τον τόπο σας (σερραϊκά χωριά) ή να συμβάλετε στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη του τόπου μας παρακαλούμε ενημερώστε μας στο serresland@gmail.com

Πηγές: wikipedia.org | paragogi.net | anexartitos.gr

Από το Blogger.