y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Οργώσαμε τις Σέρρες και το νομό Σερρών, γνωρίσαμε γραφικά χωριουδάκια και μαγευτήκαμε από τη φυσική ομορφιά της λίμνης Κερκίνης και του όρους Λαϊλιά. Σας δίνουμε όχι έναν αλλά 22 λόγους για να ταξιδέψετε σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.

ΣΕΡΡΕΣ, Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ,

1. Λίμνη Κερκίνη

Ζήστε μια ανεπανάληπτη εμπειρία στις Σέρρες και συγκεκριμένα στον θαυμαστό υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και ένα από τα 3-4 καλύτερα σημεία στην Ευρώπη για παρατήρηση πουλιών. Θαυμάστε το απείρου κάλλους σκηνικό που απλώνεται μπροστά σας και αφήστε το βλέμμα σας να φτάσει μέχρι το παρόχθιο δάσος.

2. Νεροβούβαλοι
Τα 2/3 των νεροβούβαλων που ζουν στην Ελλάδα «εντοπίζονται» στον υγρότοπο της Κερκίνης, στις Σέρρες. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο «κατοικίας» γι' αυτούς, καθώς εκεί βρίσκουν άνετα την τροφή τους: αγριόχορτα, καλαμιώνες και νούφαρα. Αν είστε τυχεροί, ίσως πετύχετε κάποιο κοπάδι να κινείται αργά, στο δρόμο προς τη γέφυρα του Στρυμόνα.

3. Άγιος Ιωάννης

Ανατολικά των Σερρών, σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης. Κατάφυτο και πλούσιο σε τρεχούμενα νερά, αυτό το προάστιο αποτελεί must προορισμό για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, κυρίως τους θερινούς μήνες. Μιμηθείτε όσους συρρέουν στις ταβέρνες στην πλατεία του οικισμού και γευθείτε φρέσκια πέστροφα στα κάρβουνα υπό τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων.

4. Extreme sports στον Στρυμόνα
Κάντε rafting, canoe ή kayak στον ποταμό Στρυμόνα. Ξεκινήστε την πορεία σας από τον Προμαχώνα, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και καταλήξτε στη Γέφυρα του Πετριτσίου. Αυτή η διαδρομή των 15 χλμ. περίπου θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη. (Εθν. Αντίστασης 52, Σέρρες, τηλ. 23210 66256, www.extremeexperience.gr)

5. Σπήλαιο Αλιστράτης

Θαυμάστε από κοντά το εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης που ακούει στο όνομα Σπήλαιο της Αλιστράτης, 6 χλμ. από την ομώνυμη κωμόπολη. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Σερρών και απέχει 50 λεπτά οδικώς. Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, «φιλοξενεί» χιλιάδες νυχτερίδες και μικροοργανισμούς. Ακολουθήστε τη διαδρομή του 1 χλμ. περπατώντας ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σίγουρα το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει!

6. Φαράγγι Αγγίτη

Με μήκος 15 χλμ., το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους, στις Σέρρες. Η καταρρίχηση σε αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από τα τρεχούμενα νερά, να δείτε τις σπηλιές, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν βραχογραφίες που χρονολογούνται από τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα, και τις καμάρες που σχηματίζουν οι βράχοι στις πλαγιές του.

7. Άνω Πορόια

Φωλιασμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, σε υψόμετρο 385 μ., και με θέα στη λίμνη Κερκίνη, το γραφικό χωριό αποτελεί το «καμάρι» του νομού Σερρών. Το highlight στα Άνω Πορόια είναι η ιππασία! Περιπλανηθείτε ανάμεσα σε οξιές και αιωνόβια πλατάνια, περάστε πάνω από ρυάκια και μαγευτείτε από τις ομορφιές της φύσης. Διανυκτερεύστε σε έναν από τους παραδοσιακούς ξενώνες του χωριού και μυηθείτε στον κόσμο της αυθεντικής φιλοξενίας!

8. Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Στον ορεινό όγκο της Βροντούς και σε υψόμετρο 1.600 μ., σε απόσταση μόλις 27 χλμ. από τις Σέρρες, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά. Στις δύο πίστες που διαθέτει, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πανελλήνιοι αγώνες καταβάσεων και δρόμου αντοχής. Όσοι πάλι από εσάς δεν έχετε τις καλύτερες σχέσεις με τα χειμερινά σπορ, θα «καταλύσετε» στο chalet του συντροφιά με μια κούπα ζεστού καφέ.

9. Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας
Το πρώτο ενυδρείο της χώρας με ψάρια του γλυκού νερού λειτουργεί από το 1998 στο χωριό Βυρώνεια. Στεγάζεται στο εσωτερικό μιας παλιάς αποθήκης και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν συνολικά 27 είδη ψαριών που ζουν στην Κερκίνη και τον Στρυμόνα. Οι γουλιανοί (γνωστοί και ως γατόψαρα), οι σαρκοφάγοι τουρνοί και τα γριβάδια είναι μόνο κάποια από αυτά.
(Ν. Πετρίτσι, Σέρρες, τηλ. 23230 31449)

10. Ιαματικές Πηγές
Στο νομό Σερρών, τρεις φυσικές ιαματικές υδροθεραπευτικές πηγές (Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου, Θερμών Νιγρίτας) φημίζονται για τα ευεργετικά ύδατά τους, που ανακουφίζουν από σωματικά και πνευματικά άλγη. Ανακαλύψτε τις θεραπευτικές ιδιότητες της λουτροθεραπείας και της ποσιθεραπείας (πόση νερού) σε νερά που αγγίζουν τη θερμοκρασία των 40οC.

11. Βυζαντινή Ακρόπολη

Για πανοραμική θέα της πόλης των Σερρών και του κάμπου που την περιβάλλει «σκαρφαλώστε» στον πευκόφυτο λόφο Κουλά. Εκεί, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, θα δείτε να ορθώνεται επιβλητικός ο Πύργος του Ορέστη, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα της Βυζαντινής Ακρόπολης.

12. Αρχαία Αμφίπολη
Συνδεδεμένη με ονόματα σπουδαίων βασιλέων, στρατηγών, ναυάρχων και πολιτικών, η αρχαία Αμφίπολη ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν. Στην είσοδο του ερειπιώνα δεσπόζει ο αγέρωχος «φύλακάς» της, το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ανακαλύφθηκε τμηματικά από το 1913 μέχρι τη δεκαετία του '30 και πρόκειται για επιτάφιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. που, πιθανότατα, στήθηκε προς τιμήν του Λαομέδοντα, πιστού συντρόφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

13. Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας κατάφυτης από κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα έκτασης στους πρόποδες του Μενοίκιου όρους. Οικοδομήθηκε μεταξύ 1270 και 1275, ενώ το καθολικό της αποτελεί κτίσμα του 14ου αιώνα. Περιηγηθείτε στο εσωτερικό της και θαυμάστε από κοντά τις τοιχογραφίες που την κοσμούν. Οι παλαιότερες από αυτές, που διασώζονται έως τις μέρες μας, χρονολογούνται γύρω στο 1319.

14. Ακανές
Αυτό το είδος χαλβά που άρχισε να παρασκευάζεται στην περιοχή του Λαϊλιά, αποτελεί το γλυκό σήμα κατατεθέν των Σερρών! Οι μικρές μπουκίτσες, βουτηγμένες σε ζάχαρη άχνη, «κλειδώνουν» τη μυρωδιά του κατσικίσιου βούτυρου (ένα μόνο από τα βασικά συστατικά του). Αναζητήστε το κατάστημα των αδερφών Ρούμπου, μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 1927 σας δίνει την ευκαιρία να γευθείτε αυθεντικό ακανέ Λαϊλιά. (Πλατεία Ελευθερίας, Σέρρες, τηλ. 23210 23312)

15. Μπεζεστένι
Το επιβλητικό τούρκικο οικοδόμημα με τους έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους στην κεντρική πλατεία των Σερρών θα σας καθηλώσει. Το λεγόμενο Μπεζεστένι που κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα λειτούργησε ως σκεπαστή αγορά, θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα στον ελλαδικό χώρο. Από το 1970 στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί εξαιρετικές συλλογές ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή.

16. Σερραϊκή μπουγάτσα
Δοκιμάστε σερραϊκή μπουγάτσα και θα μας θυμηθείτε· η γεύση της είναι ανεπανάληπτη! Αλεύρι, λάδι και φυτικό βούτυρο αρίστης ποιότητας αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν το επιτυχημένο τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει τη γλυκιά, αχνιστή κρέμα! Τα αγαπημένα μπουγατσάδικα των ντόπιων απέναντι από το Μπεζεστένι, ο Σερραίος και το Ρεκόρ, σερβίρουν αυτή τη λαχταριστή λιχουδιά από... νωρίς το πρωί!

17. Ορεινή

Σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη των Σερρών, η Ορεινή αποτελεί ιδανικό προορισμό για σύντομες αποδράσεις. Χτισμένο στη νότια πλευρά του όρους Λαϊλιά και σε απόσταση αναπνοής από το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, το χωριό προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία και διαδρομές με γουρούνες. (Expert Sport, Εθνικής Αντιστάσεως 25, Σέρρες, τηλ. 23210 22481, 54944, κιν. 6972 846691, www.expertsport.gr)

18. Οχυρό Ρούπελ
Το Ρούπελ, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά οχυρά, στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, δημιουργήθηκε μεταξύ 1913-14 μετά από εντολή του Ι. Μεταξά, με σκοπό να εμποδίσει τη διέλευση εχθρικών στρατευμάτων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η συνολική έκτασή του άγγιζε τα 6.100 μ., ενώ το σύνολο της φρουράς έφτανε τους 1.397 άνδρες. Στο κτήριο Ήχος και Φως θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε, μέσα από οπτικοακουστικό σύστημα, μια παρουσίαση της μάχης των οχυρών ή να περιηγηθείτε στους χώρους του Στρατιωτικού Μουσείου.
(Για δωρεάν ξενάγηση τηλεφωνήστε στο 23210 95102)

19. Διασκέδαση
Μια νυχτερινή βόλτα στην πόλη θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε τη φήμη που θέλει τις Σέρρες ως τη «Μέκκα» της διασκέδασης. Ζεστά cafes, που το βράδυ μετατρέπονται σε ατμοσφαιρικά μπαράκια, ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ και σας κρατούν συντροφιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ρεμπετάδικα με ζωντανή ελληνική μουσική σάς προκαλούν για χορό πάνω στα τραπέζια, την ίδια ώρα που μοντέρνα clubs σας μυούν σε έναν πιο trendy τρόπο διασκέδασης.

20. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Ακολουθώντας το δρόμο που από τις Σέρρες οδηγεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, κάντε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκεί, θα σας δοθεί η ευκαιρία να αντλήσετε πληροφορίες για το οικοσύστημα του νομού Σερρών, καθώς αποτελεί μικρογραφία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
(1ο χλμ. Σερρών-Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, τηλ. 23210 99395)

21. Αυτοκινητοδρόμιο

Πρόκειται για τη μοναδική αγωνιστική πίστα στη χώρα που πληροί τις κατασκευαστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας! Καταλαμβάνει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων νοτιοδυτικά των Σερρών και απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Με δέκα χρόνια λειτουργίας στην «πλάτη» του, το Αυτοκινητοδρόμιο έχει διοργανώσει πληθώρα αγώνων. Μάλιστα, διαθέτει πίστα 3.183 μ. η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες Formula 3. Επιβιβαστείτε στο αυτοκίνητό σας και πατήστε τέρμα το γκάζι...

22. Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων

Ένας πράσινος πνεύμονας μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα η πιο όμορφη περιοχή στις Σέρρες, με χειμάρρους, ρυάκια, και γέρικα πλατάνια, είναι το πάρκο των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη κοιλάδα. Την άνοιξη, όταν η φύση φοράει τα καλά της, μεταμορφώνεται σε ένα χώρο αναψυχής «ανοιχτό» για όλους, ντόπιους και επισκέπτες.

Δείτε επίσης: 


Trivia - Εσύ πόσο Σερραίος είσαι;
Βγαλμένη από παραμύθι η χιονισμένη Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων στις Σέρρες

Πηγή: travelstyle.gr

Από το Blogger.