y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Την ενεργοποίηση όλων των φορέων για την ένταξη του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ζήτησε η αρχαιολόγος, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ,

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων, η κα Περιστέρη τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των ανασκαφών, αφού προηγηθεί η συντήρηση, η στερέωση και η αναστήλωση του υπερμεγέθους μνημείου, υπογραμμίζοντας πως το μνημείο θα πρέπει να γίνει άμεσα επισκέψιμο.

«Αξίζει να συνεχίσουμε την ανασκαφή και στη γύρω περιοχή, καθώς μπορεί να βρούμε στοιχεία σημαντικά, που θα μας οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη ταυτοποίηση του τι ακριβώς γινόταν. Βέβαια αυτό που προέχει είναι να σώζουμε αυτά που βγάζουμε στην επιφάνεια. Αυτή την στιγμή προέχει η συντήρηση, η στερέωση, η αναστήλωση και η προβολή του μνημείου. Το έργο θα πρέπει να μπει στην UNESCO και όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να προχωρήσει. Αφού όμως πρώτα το μνημείο γίνει επισκέψιμο. Χρειάζεται δουλειά από όλους: από το Υπουργείο Πολιτισμού ,την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων ,τον οικείο Δήμο, την ευρύτερη περιοχή των Σερρών και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Νομίζω ότι αυτό το μνημείο αξίζει την αγάπη μας και είναι πάνω από κάθε σκοπιμότητα μικροπολιτική ή άλλων μικροσυμφερόντων .Απαιτεί αγάπη και σεβασμό από όλους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Ανασκαφική Έρευνα στον Τύμβο Καστά (2012 – 2014) Συμπεράσματα – Προοπτικές» , που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη των Σερρών η παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο (την τελευταία διετία) λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ
Από το Blogger.