y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Με αφορμή το άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο «Ακουμπά και τον Μ. Αλέξανδρος ο τύμβος Καστά» (6 Μαρτ. 2016) ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων στον τάφο του Ηφαιστίωνα, έχω την τιμή να προσθέσω και τις μαθηματικές ανακαλύψεις μου που στηρίζονται στις γεωμετρικές συγκρίσεις του μνημείου με τα μαθηματικά της Χρυσής Τομής, που παραπέμπουν και αυτά στη λατρεία του Μ. Αλεξάνδρου. Βλέπε στo Internet την εργασία μου ALEXANDER’S WORSHIP IN AMPHIPOLIS (ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ) που δημοσιεύτηκε στη WIKIA τον Ιανουάριο του 2015 .


Ως γνωστό η εφημερίδα σας μετά από την πρώτη ανακοίνωση του μονογράμματος του Ηφαιστίωνα στις 4 Οκτωβρίου του 2015 δημοσίευσε τότε το άρθρο μου με τίτλο «Η ανακάλυψη του τάφου του Ηφαιστίωνα» και το οποίο κατέχει την πρώτη θέση στο Διαδίκτυο επειδή αναφέρεται στην ανακάλυψη του μαθηματικού μνημείου του θεϊκού Ήρωα Ηφαιστίωνα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η ανάλυση του ραδιενεργού άνθρακα, η οποία σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει χρονολογικά τα γεωμετρικά στοιχεία του τύμβου. Η ανακάλυψη του μαθηματικού τάφου προέκυψε από τη δική μου συνδυαστική μέθοδο ύστερα από τη σύγκριση των διαστάσεων του ενός ελληνιστικού σταδίου του μνημείου με τα δεδομένα της ιστορίας. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Βρετανός αρχιτέκτονας VENTRIS όταν το 1952 κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Β’ των Μυκηνών.

Πραγματικά αν κάποιος πάει στη Βιβλιοθήκη της Λάρισας και διαβάσει στη σελίδα 208 του τετάρτου τόμου της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους εκεί θα δει ότι μετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα (424 π.Χ.) ο Μ. Αλέξανδρος διέταξε τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη να σχεδιάσει στη Βαβυλώνα ένα πολύ δαπανηρό μνημείο του ενός ελληνιστικού σταδίου για τον Ηφαιστίωνα που οι αρχαίες πηγές το ονομάζουν ΠΥΡΑ. Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι το στάδιο συσχετίζεται με τα σημερινά 157,5 μέτρα που παραπέμπουν σε κανονική ογκομέτρηση μιας μέσης περιμέτρου των 494,8 μ. και όχι των 497 μ. που μέτρησε εξωτερικά από τον κυκλικό τοίχο ο αρχιτέκτονας της ομάδας ανασκαφής.

Ας σημειωθεί ότι την άνοιξη του 323 π.Χ. επέστρεψαν και οι θεωροί από το Μαντείο του Άμονα της Αιγύπτου και έφεραν τον χρησμό στη Βαβυλώνα που έγραφε Ο Ηφαιστίωνας να λατρεύεται ως θεϊκός Ήρωας. Φυσικά αυτή την ιστορική πηγή ο καθένας μπορεί να την επιβεβαιώσει αν μεταβεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει το αναθηματικό ανάγλυφο του Ηφαιστίωνα με την επιγραφή ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΙ ΗΡΩΙ.

Ωστόσο εξαιτίας της δαπανηρής κατασκευής του μνημείου θα διαβάσει κάποιος πάλι στον τέταρτο τόμο της Ιστορίας (σελίδα 245) ότι μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) ο τότε αντιβασιλέας Περδίκκας ακύρωσε το σχέδιο του Δεινοκράτη. Αυτό το γεγονός το αναφέρει και η παγκόσμια ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, η WIKIPEDIA, η οποία έχει θυγατρική τη WIKIA.

Λευτέρης Καλιαμπός ερευνητής σε επιστολή του στην eleftheria.gr
Από το Blogger.