y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν, εκτός απροόπτου, τις επόμενες ημέρες δυο φορολογικά νομοσχέδια τα οποία έχουν αποδειχθεί "γεφύρια της Άρτας". Πρόκειται για τα νομοσχέδια της οικιοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και της παροχής κινήτρων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,

Τα νομοσχέδιο έχουν εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές από την κυβέρνηση, ενώ υπάρχει και δημόσια δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα αποτελέσουν νόμο του κράτους μέσα στον Αύγουστο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί σίγουρα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για κρίσιμες λεπτομέρειες των δυο νομοθετημάτων συνεχίζονται.

Αδήλωτα κεφάλαια

Η ρύθμιση για τις αδήλωτες καταθέσεις θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναπροσαρμογής προς τα πάνω των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει στο παρελθόν με βασικό κίνητρο την απαλλαγή των φορολογούμενων από ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης θα είναι τα εξής:

-υπολογισμός του φόρου με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που δηλώνεται ότι αποκτήθηκαν τα εισοδήματα

-επιβολή πρόσθετου φόρου που θα αυξάνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο έλεγχος του φορολογούμενου.

Αν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος και ο φορολογούμενος εμφανίζεται οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα η προσαύξηση θα είναι χαμηλή. Αν όμως έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας θα υπάρχει μεγαλύτερη προσαύξηση. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα δεν θα είναι εφικτή η ένταξη στη ρύθμιση. Ωστόσο, το σημείο αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση καθώς πολλές υποθέσεις εκκρεμούν στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και στα διοικητικά δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και στελέχη του ΥΠΟΙΚ ομολογούν ότι με βάση τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι θεσμοί για τη ρύθμιση, δεν αναμένεται να έχει εισπρακτική επιτυχία αφού ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει ένας φορολογούμενος που αποκαλύπτει τα αδήλωτα κεφάλαιά του μπορεί να φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%!

Πλαστικό χρήμα

Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες) αποτελεί το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού έτσι καταγράφονται έσοδα και δαπάνες και εκδίδονται φορολογικά στοιχεία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης για τις αδήλωτες καταθέσεις έχουν ως εξής:

-μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, το 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που θα τους λείπει θα θεωρείται ιδεατό εισόδημα και θα τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα να φορολογείται με συντελεστή 22% έως 45%

-υποχρεωτική εγκατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2017 συσκευών χρέωσης καρτών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών (γιατροί, δικηγόροι κλπ)

-υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών ότι ο πελάτης μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να πληρώσει με πλαστικό χρήμα

-καθιέρωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες στον οποίο όμως θα είναι εφικτή μόνο η κατάθεση ποσών από εισπράξεις μέσω καρτών (δεν θα επιτρέπονται άλλες καταθέσεις)

-μείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους γίνεται με εισπράξεις μέσω καρτών.

Του Σπύρου Δημητρέλη | Πηγή: capital.gr
Από το Blogger.