y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

"Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλουν στην θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου", είναι το μήνυμα των εκδηλώσεων ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Νιγρίτας και στις 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Μαυροθάλασσας Σερρών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΗΜΕΡΙΔΑ, ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑ, ΝΙΓΡΙΤΑ, ΣΕΡΡΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ, Medialyse

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους βρίσκεται σε αρχικά στάδια νεφρικών παθήσεων. Η πιο ακριβής μέθοδος μέτρησης της νεφρικής λειτουργίας που εκτιμά τη σοβαρότητα της νόσου είναι η μέτρηση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), του ρυθμού δηλαδή με τον οποίο παράγονται τα ούρα από τους νεφρούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ήπια νεφρική ανεπάρκεια δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που εξελίσσεται σιωπηρά. Αυτό δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της νόσου έγκαιρα. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση και θεραπεία μπορεί να κρατήσει συχνά τη ΧΝΝ σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ όταν η νεφρική νόσος εξελίσσεται, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί θεραπεία υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή μεταμόσχευση νεφρού.


Οι ομιλητές κκ. Απόστολος Μιχαλόπουλος και Θεόδωρος Πλιακογιάννης, ιατροί νεφρολόγοι στην μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης medialyse στις Σέρρες, ανέλυσαν τις κύριες ομάδες υψηλού κινδύνου για νεφρική νόσο - διαβητικούς, υπερτασικούς,  παχύσαρκους, ηλικιωμένους και άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικών παθήσεων – και επιπλέον ανέφεραν ότι και φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, σκιαγραφικά) ενοχοποιούνται για νεφρική βλάβη. Παράλληλα, ανέπτυξαν τα θέματα πρόληψης και σωστής αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και τόνισαν την σημασία της σωστής ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της μεταμόσχευσης που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρτατη προσφορά ζωής.

Από το Blogger.