y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Ξάνθη, όπου και έζησε μέχρι τα οκτώ του χρόνια. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη-Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.α.)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, 18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ,

Με αφορμή τη συναυλία με τίτλο «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δήμου Αμφίπολης στις 6 Αυγούστου 2016 στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Αμφίπολης, ο κύριος Βαλτινός μας παραχώρησε συνέντευξη όπου μίλησε για τη συνεργασία του με τον Πασχάλη Τόνιο, τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης.

Κύριε Βαλτινέ από την συνεργασία σας με τον κύριο Τόνιο είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσουμε ποιοτικό ελληνικό τραγούδι. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πως προέκυψε αυτή η ωραία συνεργασία;


«Η συνεργασία μου με τον Πασχάλη τον Τόνιο κρατάει πολλά χρόνια…. Έχουμε κάνει μαζί πολλές συναυλίες από το Ηρώδειο μέχρι όπου μπορεί να φανταστεί κανείς, οπότε δεν είναι περίεργη και αυτή μας η συνεργασία.
Ο Πασχάλης με καλύπτει απόλυτα ως προς την ποιότητα των επιλογών του και μου δίνει την ευκαιρία κάθε φορά ν΄ ανασάνω τις άλλες δύο αγάπες μου, που εκτός από το θέατρο, είναι η μουσική και η ποίηση.
Κάποιος, λοιπόν, που παρακολουθεί την πορεία μας και τη δουλειά μας, δεν θα ξαφνιαστεί. Όταν μου πρότεινε, μάλιστα, να κάνουμε αυτή την μουσική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ενθουσιάστηκα. Είναι μία παράσταση που περνάμε από την πρώτη αρχαία μουσική που βρέθηκε μέχρι τη Βυζαντινή, το ρεμπέτικο, το αρχοντορεμπέτικο μέχρι το νέο κύμα».

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των τραγουδιών που θα ερμηνεύσετε;

«Με κριτήρια αντιπροσωπευτικά. Δεν μπορείς να τα συμπεριλάβεις όλα σε μία παράσταση 2-3 ωρών, γιατί τότε θα κρατούσε έναν χρόνο!».

Έχετε ξαναέρθει στην Αμφίπολη και γενικά στο Νομό Σερρών;

«Φυσικά! Έχω παίξει αρκετές φορές στην Αμφίπολη…. Έργα αρχαίας τραγωδίας, τον «Βιολιστή στην Στέγη», τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, την «Λυσιστράτη» και πολλά άλλα».

Τον Οκτώβριο στη γειτονική Θεσσαλονίκη ανεβαίνει η "θεϊκή κωμωδία" «Ω… Θεέ μου!!!», όπου συμμετέχετε μαζί με την Κατερίνα Διδασκάλου. Μιλήστε μας για αυτήν την παράσταση και τον ρόλο που υποδύεστε;

«Είναι όνειρό μου αυτό το έργο, γιατί εκτός από το παράπονο των Θεσσαλονικιών, που πάντα μας λένε ότι πηγαίναμε το Πάσχα στην πόλη τους με τα θέατρά μας, είναι και για μένα μεγάλη χαρά που θα κάνω πρώτη φορά πρεμιέρα στη δική μου την πατρίδα, καθ΄ ότι έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Η συνεργασία μου με το θέατρο «Αριστοτέλειο» είναι άψογη, η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το «Αριστοτέλειο», το οποίο εγκαινιάζει μία περίοδο δικών του παραγωγών.
Είναι ένα συγκλονιστικό έργο, που καλύπτει όλες τις πτυχές που προβληματισμού των ανθρώπων του σήμερα: με τον Θεό, το καλό, το κακό, την θρησκοληψία, την οικολογία, το δίκαιο, το άδικο, την κατάρα του πολέμου, της φτώχειας, της προσφυγιάς….
Είναι το πιο σύγχρονο έργο που έχω συναντήσει και μιλάει μ΄ έναν τρόπο πολύ γλαφυρό, πολύ αστείο για όλα αυτά, που μας συμβαίνουν. Η βάση του είναι η κωμωδία - υπάρχει πολύ γέλιο, αλλά και πολύς προβληματισμός. Ο θεατής δεν θα σταματήσει να μιλάει γι΄ αυτό το έργο, για τους προβληματισμούς που του θέτει.
Για μένα είναι το Απόλυτο θέατρο – με το Α κεφαλαίο -, καθώς δίνει τροφή για σκέψη, συζήτηση, επικοινωνία και συγκίνηση».

Μετά από 8 χρόνια απουσίας από τα τηλεοπτικά δρόμενα κάνατε δυνατό come back με τη σειρά του ΑΝΤ1 «Δίδυμα Φεγγάρια». Ήταν η σειρά που σας έκανε να επιστρέψετε στη τηλεόραση ή θέλατε να δώσετε το παρόν ούτως ή άλλως;

«Ήταν οι συντελεστές καταρχήν της σειράς: η εγγύηση από την Βάνα Δημητρίου, αλλά και από τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Κούλλη Νικολάου, οι οποίοι είναι παραγωγοί…. Για μένα αυτά τα δύο είναι τα βασικότερα. Έτσι νιώθω καλυμμένος, ότι δεν θα ρίξουμε το καράβι στην ξέρα, συν το γεγονός φυσικά ότι η σειρά έχει ένα σωστό καστ ηθοποιών. Όλα τα παιδιά είναι σπουδαία, σημαντικά και δουλεύουν ατέλειωτες ώρες».

Στη σειρά του ΑΝΤ1 «Δίδυμα Φεγγάρια» που εκτυλίσσεται στα Χρυσοχώραφα Σερρών υποδύεστε τον αδίστακτο Παύλο Ταξόπουλο. Μιλήστε μας για τον ρόλο αυτό...

«Είναι ένας ρόλος που με ιντριγκάρει και που ζητάει κάθε ηθοποιός. Είναι ένας άνθρωπος με βεβαρημένο κάρμα, με σκοτεινό παρελθόν…. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι είναι ένας αρνητικός, ένας κακός χαρακτήρας. Όμως, η προσπάθειά του να υποστηρίξει τις επιλογές του και τις αρνητικές του πράξεις τον κάνει ταυτόχρονα συναρπαστικό. Είναι μεγάλη πρόκληση για έναν ηθοποιό αυτός ο ρόλος».

Πώς είναι να είστε ηθοποιός στην Ελλάδα της Κρίσης; 

«Από πλευράς τέχνης, δεν θα την αλλάζαμε με τίποτα! Ωστόσο, δουλεύουμε δέκα φορές περισσότερο και αμειβόμαστε δέκα φορές λιγότερο! Είναι άσχημο που η κρίση αυτή επηρεάζει πολύ τους νέους ανθρώπους. Ανθρώπους που ξεκινούν τώρα να κάνουν κάτι και φυσικά σακατεύει όλες τις επόμενες γενιές. Είτε γιατί διώχνει τους νέους στο εξωτερικό είτε γιατί τους κάνει να χάνουν τη νεανική τους ορμή. Να γίνονται απαθείς.
Όσο για το ποιος φταίει…. Η απάντηση είναι οι ανίκανοι πολιτικοί. Και άλλες χώρες έχουν κρίση. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η υποδομή, για ν΄ αντέξουμε την κρίση».

Επαγγελματικά τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τον Γρηγόρη Βαλτινό;

«Το πρόγραμμά μου είναι γεμάτο αυτό το διάστημα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, θα γίνει μία μικρή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα σκέφτομαι τα επόμενα βήματά μου».

Μάθαμε πως με το τέλος της συναυλίας μεγαλώνετε κατά ένα χρόνο μιας και έχετε γενέθλια στις 7 Αυγούστου. Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και πολλές ακόμα επιτυχίες.

Από το Blogger.