y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) ενημέρωσε τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ ότι «πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή του ότι κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά παράνομο και πλαστό φυτοπροστατευτικό προϊόν με το όνομα «CORAGEN» και τα στοιχεία της εταιρείας «DUPONT».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, Coragen,

Το προϊόν φέρει ετικέτα στα Ουκρανικά και Ρουμανικά και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την εταιρεία φέρει αριθμό παρτίδας, ο οποίος δεν ανήκει σε αυτή, ταινία ασφαλείας η οποία είναι πλαστή και βρίσκεται σε συσκευασία 1 λίτρου και δεν είναι εγκεκριμένη. Σύμφωνα με βάσιμες υποψίες του Ε.ΣΥ.Φ., το προϊόν είναι προέλευσης τρίτης χώρας, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του, τόσο από πλευράς δραστικής, όσο και από πλευράς εκδόχων, διαλυτών κλπ. Το προϊόν υπάρχει σε διάφορες Περιφέρειες, ενώ φαίνεται να διακινούνται μεγάλες ποσότητες».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΣΥΦ κ. Διοκαράντο, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «το πλαστό φυτοπροστατευτικό το ανακαλύψαμε από πέρσι. Πήραμε δείγματα και το στείλαμε στο εργοστάσιο της DUPONT όπου και βρέθηκε ότι είναι πλαστό. Στη συσκευασία, για κάποιον που δεν γνωρίζει, δεν είναι εύκολο να βρει διαφορές. Ωστόσο το εργοστάσιο της εταιρείες μετά από λεπτομερή έλεγχο βρήκε επτά διαφορές. Όσον αφορά την δραστική ουσία στο ένα δείγμα βρέθηκε μια ουσία που το εργοστάσιο δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει, ενώ στο άλλο δείγμα υπήρχε η δραστική ουσία (CORAGEN) που είχε προέλευση μάλλον από Κίνα. Ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας αλλά το επικίνδυνο ήταν βρέθηκαν και έκδοχα (προσθετικές ουσίες) που ανήκουν στην κατηγορία των απαγορευμένων και είναι επικίνδυνα για την υγεία των αγροτών. Το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού και βρίσκεται στην αγορά κυρίως το καλοκαίρι. Πέρσι βρέθηκε στις Σέρρες και στον Αλμυρό. Φέτος βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες σε Βοιωτία, Κομοτηνή, Μαγνησία (Αλμυρό), Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι), Φθιώτιδα, Σέρρες και Λάρισα. Δεν είναι εύκολο να γίνουν έλεγχοι επειδή υπάρχει στο κύκλωμα διακίνησης μια ομερτά από παραγωγούς και διακινητές».

Το κείμενο της καταγγελίας που έστειλε επισήμως ο ΕΣΥΦ, από 25/7/2016, στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, αναφέρει τα εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας ότι κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά παράνομο και πλαστό φυτοπροστατευτικό προϊόν με το όνομα CORAGEN και τα στοιχεία της εταιρείας DUPONT.

Το προϊόν φέρει ετικέτα στα Ουκρανικά και Ρουμανικά και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την εταιρεία φέρει batch number το οποίο δεν ανήκει σε αυτή, ταινία ασφαλείας η οποία είναι πλαστή και βρίσκεται σε συσκευασία 1 λίτρου η οποία δεν είναι εγκεκριμένη. 

Σύμφωνα με βάσιμες υποψίες μας το προϊόν είναι προέλευσης τρίτης χώρας χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του τόσο από πλευρά δραστικής όσο και από πλευράς εκδόχων, διαλυτών, κλπ.

Με βάση τις πληροφορίες μας το προϊόν υπάρχει στους Νομούς Σερρών, Κομοτηνής, Μαγνησίας (Αλμυρό), Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Λάρισας και μάλιστα φαίνεται να διακινούνται μεγάλες ποσότητες.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε φωτογραφίες του προϊόντος με τη μορφή που διακινείται παράνομα στην Ελληνική αγορά.

Παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες. 
Με εκτίμηση,

Φραντζέσκα Υδραίου
Γενική Διευθύντρια ΕΣΥΦ».

Πηγή: agrotypos.gr
Από το Blogger.