y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου, καθώς πλέον ασκούνται ισχυρές πιέσεις από προμηθευτές για την επανέναρξη της αποπληρωμής των οφειλών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον ιστορικό λιανεμπορικό όμιλο εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μες στις επόμενες δύο εβδομάδες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Σήμερα, πάντως, η εταιρεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα και την έντονη φημολογία και να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην παρούσα συγκυρία.

Ο «γόρδιος δεσμός» που καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι είναι το πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη σε μια περίοδο κάμψης συνολικά του τζίρου στην αγορά των σούπερ μάρκετ και ασφυκτικών πιέσεων –όχι αδικαιολόγητων– που ασκούνται από τους προμηθευτές και ειδικά τους μικρότερους.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI το α΄ τετράμηνο του 2016, ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να μην επανακάμψουν οι πωλήσεις του Μαρινόπουλου, γεγονός που εμποδίζει την υλοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στον βαθμό που η εταιρεία έπρεπε να συμμετέχει και με δικά της κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, πέραν της εταιρείας Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, διαταγές πληρωμής φέρεται να έχουν εκδοθεί και από άλλους, μικρότερους προμηθευτές. Νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν στην «Κ» ότι θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες διαταγές πληρωμής, καθώς η λήξη της αποχής των δικηγόρων διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες.

Αν και μάλλον κανείς δεν εύχεται η ιστορία να επαναληφθεί, καθώς μια ενδεχόμενη πτώχευση του Μαρινόπουλου παρομοιάζεται με «κανόνι» μεσαίου μεγέθους τράπεζας, υπενθυμίζουμε ότι η πτώχευση της Ατλάντικ ξεκίνησε με αφορμή (και όχι φυσικά αιτία) την έκδοση διαταγής πληρωμής από τη Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ.

Επί της ουσίας ο Μαρινόπουλος εισέρχεται εκ νέου σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς ο αργός ρυθμός αποπληρωμής των προμηθευτών ή σε ορισμένες περιπτώσεις και η διακοπή αυτής της ροής έχει οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στο να διακόψουν εκ νέου τον εφοδιασμό της εταιρείας.

Οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου έλαβαν αρχικά 10% με 15% των οφειλόμενων από την εταιρεία ποσών, ενώ το υπόλοιπο έχει συμφωνηθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Η αποπληρωμή μάλιστα των υπολοίπων είχε συμφωνηθεί να γίνει από την καινούργια εταιρεία που επρόκειτο να συσταθεί με τον Σκλαβενίτη και στην οποία προβλέπεται να περάσουν τα 33 υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου.

Αν και κύκλοι κοντά στον Μαρινόπουλο σημειώνουν ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν επηρεάζεται η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει εάν αυτή τελικώς θα ολοκληρωθεί. Οπως, άλλωστε, είχε γράψει η «Κ», η συμφωνία μετόχων δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η ανεξάρτητη αρχή φέρεται να έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Από την άλλη, ο Μαρινόπουλος φέρεται να εξόφλησε τους μισθούς των υπαλλήλων, στους οποίους είχε καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα το 60% έως 80% των αμοιβών και αυτή τη στιγμή, βάσει των διαβεβαιώσεων που δίνει η εταιρεία, δεν υπάρχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους.

Πηγή: kathimerini.gr
Από το Blogger.