y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Ογδόντα τα κόκκινα δάνεια στην Κεντρική Μακεδονία με μεγαλύτερο της Εταιρίας Σαλιγκαρ ΑΕ στη Σκύδρα με δάνεια στα 89.733.227€ και ακολουθεί της Ε.Α.Σ στα 88.622.685€.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΕ,

Όπως μεταδίδει το insidestory.gr, η ύπαρξη κόκκινων δανείων στις τράπεζες συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας, που η Ελλάδα έλαβε από τους δανειστές όταν ξέμεινε από χρήματα και δεν μπόρεσε να δανειστεί από τις αγορές λόγω στάσης πληρωμών. Ο λογαριασμός αυτός της οικονομικής βοήθειας χρεώθηκε σε όλους τους Έλληνες με τη μορφή φόρων, μείωσης μισθών, πώλησης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. και αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού το ύψος των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες πολλαπλασιάστηκε.

Τα δάνεια που παρουσιάζονται είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή δάνεια που παρουσίασαν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες στην εξυπηρέτησή τους και τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας πολλών ετών. Ορισμένα από τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί ή ρυθμίζονται και άλλα καλύπτονται με εγγυήσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΕ,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΕ,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΕ,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΤΕ,

Υπάρχουν βέβαια, περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια είτε γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνήθης τραπεζική πρακτική είτε γιατί κάποιοι δανειολήπτες χρησιμοποίησαν τα δάνεια που συνήψαν για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που συμφώνησαν με την τράπεζα. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί και έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη. Μία από αυτές, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των προσώπων που έχουν εμπλακεί και αυτών που ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, παρουσιάζεται σήμερα και στο Β’ μέρος της έρευνας του inside story για την ΑΤΕ.

Στη λίστα υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως αυτή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Τυρνάβου (93,1 εκατ. ευρώ) ή της ΕΑΣ Σερρών (88,6 εκατ. ευρω), που αφορούν σε δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θυμίζουν την περίοδο της ελληνικής ιστορίας όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ΑΤΕ και τα δάνειά της για να ασκούν οικονομική αλλά και ψηφοθηρική πολιτική, χωρίς να δίνουν σημασία στο ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Βέβαια, όπως κι αλλού έτσι και στην περίπτωση της Αγροτικής, τον λογαριασμό πληρώνει εκ των υστέρων ο φορολογούμενος, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους.

Τέλος, υπάρχουν στη λίστα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στην εκκαθάριση και επιβεβαιώνουν το ρητό οικονομικών παραγόντων που λέει ότι το καλύτερο επάγγελμα είναι αυτού του εκκαθαριστή. Όσο παρατείνεται η εκκαθάριση μιας οικονομικής μονάδος ή ενός περιουσιακού στοιχείου, τόσο παρατείνεται και η δουλειά των εκκαθαριστών, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης πληρώνονται. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο θεσμικό πλαίσιο, στο φόβο λήψης αποφάσεων και στο ότι ορισμένες φορές ο έλεγχος είναι ελλιπής.

Για παράδειγμα, η εταιρεία ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΦΟΙ ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΑΒΕΕ η οποία εμφανίζεται στη σχετική λίστα του inside story με οφειλές 290,363 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ, τέθηκε σε εκκαθάριση το 1997. Η εκκαθάριση διάρκεσε 12 χρόνια, χωρίς η τράπεζα να εισπράξει ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την εκκαθάριση της ΑΤΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή είχε ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στον εκκαθαριστή Νικόλαο Μαράντο. Πλέον η εκκαθάριση της ΑΤΕ αλλά και όλων των άλλων τραπεζών που διασπάστηκαν ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2016 στην εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η ελεγκτική εταιρεία Pricewaterhouse, η σουηδική Hoist Finance και η εταιρεία πληρoφορικής Qualco

Πηγή: serrespress.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.