y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Φωτογραφία του σημερινού Δημοτικού Μεγάρου της πόλης μας στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην “Μεραρχίας Σερρών”) και Δ. Σολωμού, στα χρόνια της δεκαετίας του ΄60.

ΣΕΡΡΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΔΕΚΑΕΤΙΑ '60,

Η τελετή των εγκαινίων του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 1937 στις 11.30 το πρωί και σ΄ αυτήν πήρε μέρος μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης.

Στις δέκα και μισή το πρωί της Πέμπτης, 7 Μαρτίου 1935, επί της Δ. Σολωμού και ακριβώς μπροστά από την είσοδο της στοάς του δημοτικού κτιρίου, ένα από τα κυβερνητικά αεροπλάνα που εκείνες τις μέρες επισκέπτονταν τακτικά τον ουρανό της πόλης έριξε μια βόμβα δυναμίτιδας την οποία προόριζε για τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδέσμου επί της οδού Σκρά 2.

Ακολούθησε μια τρομερή έκρηξη από την οποία πολλοί σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους, συνολικά δέκα τέσσερις Σερραίοι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από είκοσι.

Δεξιά στη γωνία, σε όλη τη διάρκεια της κατοχής λειτουργούσε το βουλγαρικό πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών που ερχόταν από τη Σόφια.

Στη φωτογραφία μας διακρίνεται δεξιά στη γωνία, ο πάγκος του πολύ γνωστού και αγαπητού σερραίου εφημεριδοπώλη Τσιφήδα, αριστερά, μπροστά στο δημαρχιακό οίκημα, το βάθρο του τροχονόμου που στηνόταν στο κέντρο της διασταύρωσης των δρόμων και στην ταράτσα του κτιρίου η σειρήνα που ειδοποιούσε για τον ερχομό εχθρικών αεροπλάνων.

(Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη)

Πηγή: anexartitos.gr
Από το Blogger.