y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Έναν χρόνο πριν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι εξασφάλισε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ και από λοιπούς πόρους προκειμένου να υλοποιήσει τις ρυθμίσεις που αφορούσαν την «αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης», αφού μία από τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης ήταν η «ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΕΛΛΑΔΑ,

Και να που φτάνουμε σήμερα με τα δημόσια ΙΕΚ να αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης και σοβαρής υποστελέχωσης παρά τις υποσχέσεις και τις πομπώδεις δηλώσεις της υπουργού.

«Τα Δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ) περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια ινστιτούτα με άλυτα προβλήματα ρευστότητας και υποστελέχωσης, δύο χρόνια μετά τη νομοθετική τους «αναβάθμιση» (νόμος 4763/2020 ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020).

Οι διευθυντές τονίζουν ότι αναγκάζονται να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των αναλώσιμων (γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κ.ά.), ενώ υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν τα εργαστηριακά μαθήματα αφού έχουν αναγκαστεί να «ζητιανέψουν» χορηγίες και δωρεές μήπως και καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα υλικά εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ειδικότητες όπως αυτές της μαγειρικής, της κομμωτικής, της αισθητικής ή της φυσικοθεραπείας που το κόστος των υλικών εκπαίδευσης μπορεί να φτάσει και τις 4.000 ευρώ για την κάθε μία από αυτές.

Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην κατάργηση της πάγιας προκαταβολής από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ σύμφωνα με ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, όπως καταγγέλλουν οι διευθυντές των ινστιτούτων. Μέχρι πέρυσι, στην έναρξη κάθε εξαμήνου, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κατέθετε ένα ποσό της τάξης των 1.500 για τα μεγάλα ΔΙΕΚ ή 1.000 ευρώ για τα μικρότερα ινστιτούτα προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των έκτακτων δαπανών.

Ωστόσο, φέτος, το ποσό αυτό δεν καταβλήθηκε, ενώ παρατηρείται και το παράδοξο όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της πάγιας προκαταβολής να τους απαγορεύεται να το δαπανήσουν. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε για πετρέλαιο ούτε για ρεύμα. Δεν έχουμε χρήματα ούτε τις καμένες ασφάλειες να αντικαταστήσουμε. Ούτε λόγος για το κόστος μεταφοράς των σπουδαστών στα παραρτήματα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» διευθυντής ΔΙΕΚ επαρχιακής πόλης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ, σχολιάζοντας: «Τόσα χρόνια διευθυντής, φέτος είναι η πιο τραγική κατάσταση που έχω αντιμετωπίσει ποτέ».

Παρ’ όλα αυτά, χρήματα για περιττές δαπάνες βρίσκονται. Για παράδειγμα, εγκρίθηκε κονδύλι για ηλεκτρονικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα να σταλούν λάπτοπ στα ΔΙΕΚ της χώρας, που όμως θα μπουν στο ντουλάπι γιατί, όπως μας λέει άλλος διευθυντής, «τι να τα κάνουμε όταν δεν έχουμε τα βασικά;».

Παράλληλα, οι περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των ινστιτούτων. «Σε μεγάλα ΙΕΚ με επτά θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, απασχολούνται μόνο δύο άτομα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Διευθυντών ΔΙΕΚ. «Η δικαιολογία για τη μη έγκριση των αποσπάσεων είναι ότι θα δημιουργηθούν κενά στα σχολεία. Ομως, όταν γιγαντώνεις ένα ΙΕΚ με νέες ειδικότητες και τμήματα, θα πρέπει να φροντίσεις να το υποστηρίξεις με προσωπικό», σχολιάζει διευθυντής μεγάλου ΙΕΚ της επαρχίας και μας επισημαίνει ότι λόγω της υποστελέχωσης δεν έχει λειτουργήσει και κανένα από τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) στα ΔΙΕΚ, παρ’ όλο που αυτό ορίζει ο νόμος, ενώ και οι κενές θέσεις υποδιευθυντών σε ολόκληρη τη χώρα φτάνουν τις 100 στον αριθμό.

Πηγή: e-wall.net


Από το Blogger.