y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Οι εθελοντικές δράσεις στο Εθνικό Πάρκο στη Λίμνη Κερκίνη, συμπληρώνουν φέτος τα 11 χρόνια τους και το γιορτάζουν με το μεγαλύτερο και σοβαρότερο ίσως εγχείρημα απ’ όλες τις προηγούμενες που έχουν πραγματοποιηθεί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ, ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ,

25 εθελοντές από 7 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ο Οικοπεριηγητής και με συμπαραστάτη στην όλη προσπάθεια τον Δήμο Σιντικής, είναι οι πρωταγωνιστές που από την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 και για 12 ημέρες θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα 70 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της λίμνης Κερκίνης.

Αστικά απορρίμματα: το μεγάλο πρόβλημα

Μία δράση, που σε εθελοντική βάση γίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα και με αποκλειστικό στόχο την ανακούφιση της λίμνης απ’ όσο μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων γίνεται. Τα αστικά απορρίμματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών για την περιοχή μας, που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο από την ανεξέλεγκτη παρουσία ερασιτεχνών παραλίμνιων αλιέων.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Γιάννη Ρέκλο υπεύθυνο του Οικοπεριηγητή, μας κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών στο Στρυμόνα, από τη Βουλγαρία. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο, ενώ η κοίτη του Στρυμόνα μέσα στο Βουλγαρικό έδαφος όπου υπάρχουν κάμπινγκ είναι πεντακάθαρη, στο σημείο που αυτός χύνεται στη λίμνη Κερκίνη «ξεβράζονται» αστικά σκουπίδια, που φανερώνουν τη προέλευσή τους (από τις επιγραφές) που είναι «άγνωστος» ο τρόπος που βρέθηκαν εκεί.

Εικάζεται η πιθανή ανεξέλεγκτη ρίψη τους σε παραποτάμους του Στρυμόνα στο Βουλγαρικό έδαφος.

Ο κ. Ρέκλος μας είπε πως έχει ειδοποιήσει τους αρμόδιους (Δήμο Σιντικής, Περιφέρεια) να οργανώσουν μια συνάντηση με τη Βουλγαρική πλευρά (Περιφέρεια Μπλαγκοεγκραβ) ώστε να βρεθεί μια λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, χωρίς όμως να έχει πάρει κάποια απάντηση ακόμη.

Χωρίς πρόγραμμα η αποκομιδή σκουπιδιών από τους κάδους

Επίσης εξέφρασε τα παράπονα των επαγγελματιών της περιοχής για τον εν γένει καθαρισμό των κάδων απορριμμάτων, από τους Δήμους της λίμνης (Ηράκλεια, Σιντικής), καθώς δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα αποκομιδής των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα, ειδικά την άνοιξη που η επισκεψιμότητα στη λίμνη είναι στο ζενίθ της, να παρατηρείται το άσχημο φαινόμενο, των κάδων να ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια, με συνέπεια να γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των επισκεπτών.

Ευχή όλων μας είναι η ολοκλήρωση της δράσης στο σύνολο της έκτασης, έτσι ώστε να αποκτήσει πάλι η λίμνη μας την ομορφιά για την οποία είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, κάθε απόγευμα για την διάρκεια των 12 ημερών, ο Οικοπεριηγητής έχει προγραμματίσει σειρά από περιηγητές δράσεις σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς τους φετινούς εθελοντές.

Έτσι, θα γνωρίσουν και θα περιηγηθούν σε όλα τα σημαντικά Αρχαιολογικά, Μουσειακά και Ιστορικά μέρη του Νομού μας.

Ο Οικοπεριηγητής απευθύνει Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Πηγή: anexartitos.gr
Από το Blogger.