y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Η Ελευθερία Τσακιροπούλου, διευθύντρια του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου, μιλά στην «Εποχή» για τις νέες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτός ο ευάλωτος πληθυσμός, καθώς και τις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπισή τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ,

Οι δύο νέες δομές στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να φιλοξενήσουν περίπου 40 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Σε σχέση με τον πληθυσμό αυτών των παιδιών, δεν είναι μικρός ο αριθμός;

Φυσικά και είναι, αν το δεις μόνον έτσι. Όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Σήμερα υπάρχουν 450 θέσεις σε δομές φιλοξενίας, πιστοποιημένες από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι όλες καλυμμένες. Υπάρχουν περίπου 350 παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια στην εφηβεία, τα οποία αναμένουν να τοποθετηθούν. Αυτοί οι έφηβοι βρίσκονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής ή σε αστυνομικά τμήματα. Εννοείται ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ξενώνες το συντομότερο δυνατό. Όμως, οι ξενώνες αυτοί πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με το να στεγάσουμε κάπου αυτά τα παιδιά. Κύριο μέλημά μας είναι να τους προσφέρουμε την προστασία που τους αναλογεί και να φροντίσουμε για το βέλτιστο συμφέρον τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο προσωπικό, που θα τα περιβάλλει και θα τα φροντίζει. Πρόκειται για εξαιρετικά ταλαιπωρημένα παιδιά, που χρειάζονται ανθρώπους που να ξέρουν πως θα τα προσεγγίσουν. Μην νομίζετε ότι μπορεί να το κάνει αυτό ο καθένας. Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε το απόθεμα ακινήτων που έχουμε για τη φιλοξενία τους. Έτσι, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας, εποπτευόμενου φορέα μας, και τα Παιδικά Χωριά SOS, ξεκινάμε τη λειτουργία δύο ξενώνων. Έναν στη Θεσσαλονίκη για 30 παιδιά και έναν στις Σέρρες, για 9 παιδιά. Ήδη συζητάμε για 4 ακόμη ξενώνες. Στόχος μας είναι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ανοίξουμε 550 νέες θέσεις σε ξενώνες.

Στόχος εκμετάλλευσης τα παιδιά

Όπως αναφέρατε πολλά ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά, όπου αναγκάζονται να είναι σε κλειστό χώρο για δική τους προστασία. Πώς οι συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν καταλληλότερες;

Κατάλληλες συνθήκες για παιδιά και εφήβους μέσα σε κέντρα κράτησης δεν υπάρχουν. Όπως είπα και πριν, στόχος είναι να φτιάξουμε δομές άμεσα, ώστε κανένα παιδί να μην χρειάζεται να μένει σε συνθήκες κράτησης.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι;

Πρόκειται για παιδιά που έχουν βιώσει συνθήκες πολέμου και ακραίας φτώχειας στις χώρες τους. Έφτασαν εδώ μετά από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι που τα έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μια χώρα που δεν αποτελεί τον τελικό τους προορισμό. Μιλάμε για εφήβους επιβαρυμένους, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αν δεν τους παρασχεθεί ολοκληρωμένη προστασία, καθίστανται εύκολα στόχος εκμετάλλευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πλαισιώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές. Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η νομική τους στήριξη και η ακριβής ενημέρωση για τα δικαιώματά τους.

Ένταξη στην ελληνική κοινωνία

Σε περίπτωση μόνιμης διαμονής τους εδώ, υπάρχει πρόβλεψη για καλύτερη διαμονή, εκπαίδευση και εν γένει ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία;

Βούληση μας είναι να συντονίσουμε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε επαφή π.χ. με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να πάνε οπωσδήποτε σε διαπολιτισμικό σχολείο. Θα ενταχθούν, δηλαδή, στη σχολική ζωή, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για έναν έφηβο. Ούτως ή άλλως, οι δομές για τις οποίες συζητάμε είναι πολύ καλές. Είναι μικρές, για 30 άτομα η καθεμία από αυτές, και με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Από εκεί και πέρα κοιτάμε και άλλες μεθόδους, όπως να προωθήσουμε το θεσμό της αναδοχής, που θα βοηθήσει πάρα πολύ, και οπωσδήποτε θα υπάρξουν προγράμματα για τα παιδιά που θα μείνουν για πάντα εδώ, ώστε να ενσωματωθούν πραγματικά στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή: epohi.gr
Από το Blogger.