y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Σε εξέλιξη είναι από τις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό παρέδωσε ο Τσίπρας

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν καφέ φάκελο στον οποίο περιέχονταν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται μία σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Δέκα προτάσεις κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις δέκα προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Οι προτάσεις προβλέπουν:

1. Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.
Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.
Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.
Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.
Η δημιουργία ασφαλούς οδού για επαρκή αριθμό προσφύγων, θα σταματήσει τα ταξίδια του θανάτου προς τη χώρα μας.
Η Ε.Ε. πρέπει να συστήσει ad hoc μηχανισμό παρακολούθησης -με την συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- για τον διαρκή έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.
4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II
Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.
Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.
5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα.Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.
Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις.·Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
Η υπέρβαση αυτού του ποσοστού δημιουργεί προβλήματα και για την υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και στην κοινωνική συνοχή.Η φιλοξενία των προσφύγων που υπερβαίνουν τον αριθμό νοείται μόνο ως απολύτως προσωρινή με σκοπό την γρήγορη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τα ποσοστά που τους αναλογούν.·
Διασπορά των προσφύγων σε συνεννόηση με ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.
Μέτρα υποστήριξης για τις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες.
· Συντονισμός με κράτη του Βαλκανικού διαδρόμου και έλεγχοι των ροών.

· Διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες.

Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.

Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.
Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης

Η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο βάρος ως χώρα πρώτης εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να αξιοποιήσει τα άρθρα των Συνθηκών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της χώρας, για την Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση των προσφύγων, αλλά και τις τοπικές οικονομικές συνέπειες λόγω της εισόδου μεγάλων αριθμών προσφύγων.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να διατεθεί με ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

Ειδικότερα απαιτούνται μέτρα στήριξης και για όσες περιοχές αποδειχθούν ότι δέχονται ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ από τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.

7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.

· Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων σε μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης η ΕΕ οφείλει να επιμερίσει τους πρόσφυγες συνυπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατών - μελών να υπερβούν το ποσοστό που τους αναλογεί και μοιράζοντας το υπόλοιπο υποχρεωτικά στα λοιπά κράτη μέλη.

Σε χώρες-μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων.

· Αύξηση του αριθμού των προσφύγων που περνούν από τα σύνορα της ΠΓΔΜ και υποδομές προσωρινής φιλοξενίας στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου.

· Κοινές δράσεις φύλαξης των συνόρων στον Βαλκανικό Διάδρομο με συμμετοχή της χώρας μας και συμβολή της Frontex.

· 'Αμεση υλοποίηση Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για επιστροφές μεταναστών.

8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Σχέδιο σωτηρίας παιδιών προσφύγων «Κιβωτός». Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την ΕΕ για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία των παιδιών των προσφύγων. Την καλούμε να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (που έχει κατατεθεί στην προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στη Μάλτα) για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κιβωτός» που προβλέπει την επανεγκατάσταση οικογενειών προσφύγων και ευάλωτων ατόμων με προσφυγικό προφίλ σε ευρωπαϊκές πόλεις απευθείας από την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόταση των πλωτών hot spot.

9. Αντιμετώπιση Μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας.

Συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για περιφερειακές συναντήσεις με στόχο την εξειδίκευση-εκτέλεση των αποφάσεων της Ε.Ε.

Για την περίπτωση μονομερών κινήσεών τους σε βάρος μας (π.χ. κλείσιμο συνόρων) που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της (όπως και των προσφύγων).

10. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες μέλη διαφωνούν.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά θετική!

Με πρόταση εθνικής συμφωνίας 10 σημείων ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προσήλθε με πρόταση εθνικής συμφωνίας 10 σημείων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Τα σημεία που περιλαμβάνει είναι τα εξής:
Σύσταση εθνικής επιτροπής δράσης
Ορισμό εθνικού συντονιστή
Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων
Ασκηση κάθε μορφής πίεσης στην Τουρκία για περιπολίες
Διακομματική πίεση προς τους εταίρους της Ε.Ε.
Πλήρη εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία
Διεθνή σύμπραξη διωκτικών αρχών - αστυνομικών υπηρεσιών
Κατασκευή hotspot στα νησιά καθώς και πλωτών hotspot
Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες
Προγράμματα υπέρ της ένταξης προηγούμενων κυμάτων μεταναστών

Οι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Ο πρώτος που πέρασε το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου λίγα λεπτά πριν από τις 12:00 ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης συνοδευόμενος από τον γιο του και βουλευτή του κόμματος, Μάριο Γεωργιάδη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σήμερα έχει και τα γενέθλιά του. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μακάριος Λαζαρίδης ο κ. Μπεκίρης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσήλθε στη σύσκεψη με τη δέσμη έξι προτάσεων της Ν.Δ., βασικός πυρήνας των οποίων είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο προσφυγικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Τρίτος στο Προεδρικό Μέγαρο μπήκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τον οποίο ακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λίγα λεπτά αργότερα, εισήλθε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κρατώντας στα χέρια της έναν πράσινο φάκελο.

Η φώφη Γεννηματά αναμένεται να θέσει θέμα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση της διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης στο προσφυγικό. Εκτιμά ότι εθνική γραμμή μπορεί να διαμορφωθεί για την άμεση εφαρμογή και εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκετάστασης με δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Στη συνέχεια, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Τελευταίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τουλάχιστον πριν την έναρξη της σύσκεψης,δεν έλειψαν τα χαμόγελα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους.Σε ότι αφορά τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών στο τραπέζι, αυτές έχουν ως εξής:

Αριστερά του Προκόπη Παυλόπουλου έκατσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος ενώ δεξιά έκατσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πηγή: ethnos.gr
Από το Blogger.