y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Την αδιαφορία και την απαξίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη καταγγέλλει σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, 17 Μαρτίου 2016, στην Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

Ο βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι από τις αρχές του 2015 -περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου- ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι βυθισμένος στην αφάνεια, έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κινδυνεύει από τα καιρικά φαινόμενα.

«Η όλη διαχείριση, η προστασία και η ανάδειξη, του εξαιρετικά αυτού σημαντικού μνημείου από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το μνημείο σήμερα δεν είναι επισκέψιμο ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές προστατευτικές επικαλύψεις, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει καθώς δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται», τονίζει ο Κ.Γκιουλέκας.

Ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τον Υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, για το αν θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές και οι γεωφυσικές έρευνες στο ταφικό συγκρότημα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη καθώς και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ώστε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται να γίνει επισκέψιμο για το ευρύ κοινό το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, όπως αυτή κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, στην Βουλή:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Αριστείδη Μπαλτά

 ΘΕΜΑ: Κυβερνητική αδιαφορία και απαξίωση για τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Τον Αύγουστο του 2014 αναδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, το μοναδικό σε σημασία και χαρακτηριστικά ταφικό συγκρότημα στο τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Η αποκάλυψη και η προβολή του απασχόλησε για τέσσερις μήνες τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και στο 29ο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη με τις ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Δυστυχώς, όμως, από τις αρχές του 2015 -περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου- ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι βυθισμένος στην αφάνεια, έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κινδυνεύει από τα καιρικά φαινόμενα.

Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015 εισήχθησαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι πρώτες μελέτες για τα άμεσα σωστικά μέτρα, τα οποία απαιτείται να ληφθούν στον τύμβο Καστά, παρά το γεγονός ότι ο προγραμματισμός και η ανάγκη άμεσης σύνταξης και εκτέλεσης των μελετών ήταν γνωστά στο Υπουργείο από το Νοέμβριο του 2014. Εν τέλει, τον Δεκέμβριο του 2015 εκτελέστηκαν κάποιες χωματουργικές εργασίες για την άμεση προστασία του μνημείου από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα χάρη σε χορηγία ιδιωτικής εταιρείας. Οι εργασίες αυτές, όμως, κάλυψαν μόλις στο 30% τις αναγκαίες προβλεπόμενες εργασίες στην εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη Εγγλέζου.

Παράλληλα, οι εργασίες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μνημείο δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί, παρά το γεγονός ότι η απαιτούμενη πίστωση (περίπου 35.000 ευρώ) είχε εξασφαλιστεί από το 2014, από την τότε κυβέρνηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παρουσιάζονται συνεχείς δυσχέρειες στην καταγραφή των δεδομένων από τα καταγραφικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί εντός του ταφικού μνημείου λόγω της διακοπής της συνεχούς ροής ρεύματος από την γεννήτρια.

Επιπλέον, οι εργασίες συντήρησης της γραπτής ζωφόρου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί με συνέπεια μια μοναδική αρχαιολογική μαρτυρία να παραμένει δυσανάγνωστη και μη προσιτή στην έρευνα, αλλά και οι εργασίες ελάφρυνσης των εσωτερικών υποστηλωτικών διατάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίσκεψη ειδικών ομάδων -αν και η μελέτη έχει προ εξαμήνου εγκριθεί- δεν έχουν καν αρχίσει.

Τέλος, και οι απαλλοτριώσεις του περιβάλλοντος χώρου του τύμβου Καστά παραμένουν από το 2014 ξεχασμένες και ανολοκλήρωτες με αποτέλεσμα αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία και ασφάλεια του μνημείου να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν έχουν προχωρήσει, όμως, και οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης από το ΤΑΠ για στέρηση χρήσης των ίδιων γαιών, ώστε να διευκολυνθούν οι προβλεπόμενες εργασίες.

Όλα τα προαναφερθέντα καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απαξίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.

 Η όλη διαχείριση, η προστασία και η ανάδειξη, του εξαιρετικά αυτού σημαντικού μνημείου από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το μνημείο σήμερα δεν είναι επισκέψιμο ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές προστατευτικές επικαλύψεις, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει καθώς δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται.

Ο προγραμματισμός που υπήρχε πριν από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν παραλειφθεί όλες οι αναγκαίες βασικές μελέτες. Και ενώ το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρεται στο μνημείο σαν να έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συντήρηση και ανάδειξή του, η πραγματικότητα είναι άκρως δραματική, με ελάχιστες επιτόπου συντηρήσεις σε τμήματα λίθου και στις γλυπτές Καρυάτιδες, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία του τάφου όσο και τα πρανή έμειναν χωρίς καμιά επέμβαση. Το μόνο που έγινε είναι να καλυφθούν με λιόπανα τα πρανή προκειμένου να μη φαίνεται η έκταση των κατολισθήσεων που κάθε μέρα αυξάνει.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές και οι γεωφυσικές έρευνες στο ταφικό συγκρότημα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη; Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις προαναφερόμενες εργασίες;

Ποιος είναι ο αναγκαίος προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση των μελετών και των εργασιών για την όλη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη του εξαιρετικά αυτού σημαντικού μνημείου;

Από που θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για όλες τις προβλεπόμενες και εγκεκριμένες από το ΚΑΣ εργασίες;

Πότε ολοκληρώνεται η μελέτη του οστεολογικού υλικού;

Και, εν τέλει, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ώστε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται να γίνει επισκέψιμο για το ευρύ κοινό το μνημείο και ο περιβάλλων χώρος; Πότε και πού πρόκειται να εκτεθούν τα βασικότερα κινητά ευρήματα, αφού ολοκληρωθεί η επιστημονική μελέτη για αυτά;

Πηγή: crashonline.gr
Από το Blogger.