y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν για την ποιότητα διατροφής τους και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν, καθώς αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του εμβρύου.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ

Μία από τις ομάδες τροφίμων που απασχολούν ως προς την ασφάλειά τους είναι αυτή του ψαριού και των θαλασσινών.

Ας δούμε όμως πρώτα γιατί το ψάρι είναι ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη ιστών, όπως η μήτρα και ο πλακούντας, καθώς και για την ανάπτυξη του εμβρύου.


Επιπλέον, τα ψάρια παρέχουν ψευδάργυρο που συμμετέχει σε πληθώρα αντιδράσεων του μεταβολισμού και στη σύνθεση του DNA. Ακόμη, τα ψάρια είναι μία πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην όραση, τη νοημοσύνη, τη νευρική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου καθώς επίσης είναι ευεργετικά και για τη μητέρα. Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται η κατανάλωση 2 περίπου μερίδων ψαριού (340 γρ συνολικά) σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο, τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο καρχαρίας είναι επικίνδυνα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τα θαλασσινά που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος με περισσότερη ασφάλεια είναι ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος και οι γαρίδες.

Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών αλλά και καπνιστών ψαριών. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον έως τους 63 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν δηλητηριάσεις.

Τέλος, αν η κατανάλωση ψαριού δεν είναι στις προτιμήσεις μίας εγκύου θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω άλλων τροφών, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι.

Της Ευσταθία Παπαδά | Πηγή: mothersblog.gr
Από το Blogger.