y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Εκρυθμο είναι το κλίμα στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην Ειδομένη, καθώς από τη μία πλευρά έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 9.000 πρόσφυγες, ενώ από την άλλη οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ ενισχύονται διαρκώς, ακόμα και με στρατιωτικά αποσπάσματα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΚΟΠΙΑ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,

Χθες, μάλιστα, στην περιοχή της Γευγελής πετούσαν και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, ενώ 700 άνδρες αστυνομίας και στρατού της ΠΓΔΜ έφθασαν ως ενισχύσεις μαζί με στρατιωτικά οχήματα. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει σφραγιστεί από την πλευρά των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να μην περάσει χθες κανένας πρόσφυγας.

Με πολύωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απάντησαν πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωναν το αίτημά τους να προχωρήσουν. Μέσα στην απελπισία της, μια γυναίκα πρόσφυγας προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά διεσώθη από άλλους πρόσφυγες και μεταφέρθηκε στη σκηνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος δεν κλείνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά οι Αρχές της ΠΓΔΜ κρατούσαν κλειστή μέχρι αργά χθες το απόγευμα τη γραμμή (άφησαν να περάσει ένας συρμός), εξαιτίας των επεισοδίων που ξέσπασαν προχθές, όπως ισχυρίζονταν. Τις βραδινές ώρες, ομάδες προσφύγων κατευθύνονταν από διάφορα μέρη προς την Ειδομένη, δημιουργώντας ανησυχίες για την υπερσυγκέντρωση στα σύνορα.

Εκτός των 9.000 προσφύγων που βρίσκονταν χθες στην Ειδομένη, 2.800 είχαν παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά, άλλοι 4.300 φιλοξενούνταν σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (κέντρο φιλοξενίας και εγκαταστάσεις μπέιζ μπολ και χόκεϊ), 720 στον Ελαιώνα (που είχε φθάσει σε πληρότητα), 1.400 στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, 2.130 στο αντίστοιχο των Διαβατών, ενώ 400 περίπου βρίσκονται στο ύπαιθρο στην πλατεία Βικτωρίας. Αργά το βράδυ συνεργείο αστυνομικών μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια στους πρόσφυγες, καλώντας τους να μεταφερθούν στο Ελληνικό, ενώ δύο διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ περίμεναν για τη μεταφορά.

Πάνω από 6.000 καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων 3.900 περίπου στη Λέσβο και 1.300 στη Χίο.

Από το σύνολο των αριθμών αυτών, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, φαίνεται να «λείπουν» περίπου 1.000 πρόσφυγες που δεν καταγράφονται κάπου.
Σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι ροές από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, δόθηκε εντολή από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να παύσει η έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για πρόσφυγες και μετανάστες από χθες το μεσημέρι και για 48 ώρες. Αυτό σημαίνει πως χθες θα ταξίδευαν μόνον όσοι είχαν ήδη εκδώσει εισιτήριο.

Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε ανακοίνωσή της από την έδρα της στη Γενεύη, προειδοποιεί πως η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης και καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο. Η Υπατη Αρμοστεία τονίζει ότι ο συνωστισμός προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Σύμφωνα με αυτά, 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2015. Από αυτούς, 122.637 έφθασαν στην Ελλάδα, ενώ περίπου 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, και κυρίως στο Αιγαίο. Οι ημερήσιες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ήταν 1.355 άτομα, την Κυριακή 28/2, 3.651 και τη Δευτέρα 29/2, 2.072 άτομα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε κτίριο στο Καστελλόριζο, το οποίο χρησίμευε ως αποθήκη ειδών απαραίτητων για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, στις 3.30 π.μ. της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στο κτίριο των 50 τ.μ., με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, κάλτσες, μαντίλια που είχαν συγκεντρωθεί από αλληλέγγυους στους πρόσφυγες, ενώ και ο χώρος κατέστη ακατάλληλος για χρήση. Οι πρόσφυγες που βρίσκονταν χθες στο Καστελλόριζο έφθαναν τους 75.

Σούσελ υπέρ συνεργασίας

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Αυστρίας, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου, τόνισε ο πρώην καγκελάριος της κεντροευρωπαϊκής χώρας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, σε συνέντευξή του στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Ο πρώην καγκελάριος υποβάθμισε τη σημασία της συνδιάσκεψης της Βιέννης, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα εκτελεστικό όργανο», ενώ άφησε αιχμές και για την Ελλάδα, καθώς τόνισε πως στις βαλκανικές διασκέψεις, στις οποίες συμμετείχε προ ολίγων εβδομάδων, «η ελληνική πλευρά δεν φάνηκε ιδιαίτερα συνεργάσιμη». Ο κ. Σούσελ εξέφρασε την κατανόησή του για την κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε στην ίδια βάρκα. Οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Πηγή: kathimerini.gr
Από το Blogger.