y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Η κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση προκλητικών τροπολογιών που «βούλιαξαν» τα ασφαλιστικά ταμεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μην είναι πια πρωθυπουργός, στενός του φίλος όμως, ο οποίος τυγχάνει και εφοπλιστής, συνεχίζει να απολαμβάνει ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία που είναι στα «κάγκελα», ότι θα πρέπει να δεχτεί νέες θυσίες για να καταστεί «βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα, «επιβραβεύει» με 40 εκατομμύρια ευρώ τον εφοπλιστή και συνιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκο Ταβουλάρη, για το «φέσι» στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Παράλληλα, του δίνει περίοδο χάριτος, καθώς «παγώνει» για τα επόμενα τρία χρόνια τις πάσης φύσεως διεκδικήσεις έναντι των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» συμπεριλήφθηκε τροπολογία για τη σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η οποία αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης δύο πυραυλακάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει ήδη 280 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Γιώργου Γιακουμάκη, «το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται αυτά τα πλοία, και οι επιλογές ήταν είτε να εκταμιευθούν κάποια χρήματα ακόμα είτε τα 280 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη δαπανηθεί να χαθούν» (Καθημερινή 03/02/2016).

Με βάση τη συμφωνία, το Πολεμικό Ναυτικό θα καταβάλλει το 70% των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, καθώς και το 70% των μηνιαίων αμοιβών τους. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας, από την άλλη, δεσμεύονται, να μην προβούν σε απολύσεις έως την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η επιπλέον ενίσχυση προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας, για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ορίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Υπάρχει δε πρόβλεψη, ώστε το δημόσιο να απαιτήσει τα ποσά που τελικά θα δαπανηθούν, από τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 40 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2016-2018 (10 εκατ. ευρώ για το 2016, 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και 10 εκατ. ευρώ για το 2018). Σε περίπτωση εφαρμογής της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της Συμφωνίας, περί καταλογισμού στην ΝΒΕΕ Α.Ε. των τελικώς δαπανηθέντων ποσών με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα αντίστοιχα ποσά».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Νίκος Ταβουλάρης, τυγχάνει διακριτικής μεταχείρισης από την πολιτεία. Κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά, είχε περάσει άλλη «σκανδαλωδώς» ευνοϊκή τροπολογία για τα ναυπηγεία Σύρου, τον Μάιο του 2014. Συγκεκριμένα, εξαιρούσε τα ναυπηγεία Σύρου από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παράλληλα, ανέστελλε κάθε διαδικασία δίωξης από το ΙΚΑ για ασφαλιστικές οφειλές και κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων, ενώ εξασφάλιζε ασφαλιστική ενημερότητα για την επιχείρηση μέχρι το 2017. Οι περίπου 400 εργαζόμενοι, την ίδια ώρα, παρέμεναν απλήρωτοι.

Όπως τότε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει «φιλί ζωής» στον κ. Ταβουλάρη, άλλοτε διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Όσο για το αν θα εφαρμοστεί η ρήτρα για επιστροφή του ποσού στο Δημόσιο, ακόμα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρατάει τις επιφυλάξεις του...

Πηγή: newsbomb.gr
Από το Blogger.