y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ακούγεται μερικώς... οξύμωρο, ότι στις αίθουσες, στα πολυτελή γραφεία και στις καρέκλες που συζητούνταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε., υπάρχει η ισχυρή «παρουσία» μιας εταιρείας που όχι απλά δεν αξίζει... grexit, αλλά κερδίζει διαγωνισμούς διεθνούς επιπέδου, κάνοντας... πρωταθλητισμό σε επίπεδο Champions League!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΕΠΙΠΛΑ, ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, DROMEAS,

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ο λόγος για μια ελληνική εταιρεία επίπλων, που εδώ και κάποια χρόνια, επιλέγεται για να «ντύνει» τα γραφεία της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων, ενώ κάνει δουλειές μέχρι και για το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας).


Παράλληλα, επιλέγεται από το γερμανικό δημόσιο για σημαντικά projects για το γερμανικό στρατό! Μια ελληνική εταιρεία επιπλώνει το γερμανικό στρατό! Αυτό κι αν ακούγεται... οξύμωρο.

Πρόκειται για τη Σερραϊκή εταιρεία Δρομέας, που εκ των πραγμάτων και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, βγήκε να «παίξει» στο διεθνή στίβο, διεκδικώντας συμβόλαια που κανείς δεν πίστευε ότι μια ελληνική εταιρεία δύναται να κερδίσει!

Μπορεί στη χώρα μας να καταγράφεται αφελληνισμός στο χώρο του επίπλου με την απόβαση ξένων ομίλων, όμως αυτή η εταιρεία κρατάει ψηλά τη... σημαία του ελληνικού επίπλου διεθνώς.

Ποντάροντας στην εξωστρέφεια, δραστηριοποιούμενη κυρίως στο επαγγελματικό και όχι οικιακό έπιπλο, η βιομηχανία από τις Σέρρες έχει κάνει δουλειές και έχει κερδίσει συμβόλαια στο πλέον απαιτητικό επίπεδο τόσο του design, όσο και της λειτουργικότητας και της αντοχής.

Βεβαίως, η εταιρεία έχει χτυπηθεί τα μέγιστα στην εγχώρια αγορά από την κρίση της τελευταίας οκταετίας, κάτι που αποτυπώνεται και στα μεγέθη της, όπου παρουσιάζει ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Αθ. Παπαπαναγιώτου: Η κρίση μας αιφνιδίασε, θα είχαμε κλείσει χωρίς τα έργα εξωτερικού

Σε δηλώσεις του στο Liberal ο ιδρυτής και πρόεδρος της Δρομέας κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου σημειώνει ευθαρσώς ότι «θα είχαμε κλείσει αν δεν προέκυπταν τα έργα του εξωτερικού, στην Ε.Ε. την Κομισιόν και το γερμανικό στρατό. Χτυπήσαμε δουλειές στο εξωτερικό, καθώς η κρίση μας έπληξε καταλυτικά στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε να κρατηθούμε».

Εξηγώντας την πορεία της εταιρείας ο κ. Παπαπαναγιώτου σημειώνει ότι «το 2000 μπήκαμε στο χρηματιστήριο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν μεγάλες εταιρείες μεταποίησης.

Από το 2001 έως το 2009 κάναμε συνολικές επενδύσεις (μαζί με τα κεφάλαια του χρηματιστηρίου) ύψους 45 εκατ. ευρώ. Όμως, ήρθε η κρίση και μας έφερε σε αδιέξοδο. Το 2008, η εγχώρια αγορά απέφερε στη Δρομέας τζίρο περί τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αποφέρει μόλις 5 εκατ. Έτσι, ήμασταν αναγκασμένοι να στραφούμε στο εξωτερικό, διεκδικώντας έργα».

Στην ερώτηση πως μια ελληνική εταιρεία νίκησε ξένους μεγάλους ομίλους στους διαγωνισμούς της Κομισιόν και της Ε.Ε. ο κ. Παπαπαναγιώτου τονίζει ότι «το γεγονός ότι είχαμε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, καθώς οποιοδήποτε εξάρτημα μπαίνει στα έπιπλα παράγεται στα εργοστάσιά μας, μας έδωσε συγκριτικό πλεονέκτημα στα μεγάλα και απαιτητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είχαμε την τύχη στις επιτροπές αξιολόγησης να μην εστιάζουν στην... ελληνική καταγωγή της εταιρείας μας, αλλά στο τι εχέγγυα δίναμε για την ποιότητα των έργων μας. Μόλις αναλάβαμε το πρώτο έργο πήραμε θάρρος για τα επόμενα, χτυπήσαμε κι άλλες δουλειές, ενώ πλέον έχουμε καλό όνομα στο εξωτερικό.

«Το 2016 γυρίσαμε στην κερδοφορία»

Ο ιδρυτής της Δρομέας τονίζει στο Liberal ότι «το 2016 η εταιρεία γύρισε σε κέρδη ενώ ο κύκλος εργασιών από τα 9 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ το έτος που έφυγε (+50%). Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που ωρίμασαν τα έργα του εξωτερικού και απέδωσαν συστηματικά», τονίζει ο ίδιος. Η Δρομέας, σύμφωνα με τον κ. Παπαπαναγιώτου απασχολεί συνολικά σήμερα 240 εργαζόμενους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, CERN, γερμανικός στρατός και Mercedes

Με τον ερχομό της κρίσης στην Ελλάδα, το κλείσιμο επιχειρήσεων άρα και το σταμάτημα εργασιών για το βιομηχανικό έπιπλο, η Δρομέας άρχισε να αναλαμβάνει έργα στην Ευρώπη, που της άλλαξαν επίπεδο γενικότερα.

Είναι από το 2009 αποκλειστικός προμηθευτής επίπλων γραφείου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2011 ανέλαβε να εξοπλίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είναι επίσημος προμηθευτής χυτοπρεσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

Πηγή: liberal.gr | Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.