y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τρεις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων προβλέπονται στο βασικό σενάριο του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Κεντρική Μακεδονία, που την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να εισαχθεί προς έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,

Η παρουσίαση του σχεδίου είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον ολοκληρώθηκε και η διαβούλευση οπότε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να βγάλει τη γνωμοδότησή της επί του νέου σχεδίου και στη συνέχεια να βγει η κοινή υπουργική απόφαση και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ως το τέλος του έτους, προκειμένου να μπορέσουν να εντάσσονται έργα διαχείρισης των σκουπιδιών στο νέο ΕΣΠΑ εγκαίρως, για να υλοποιηθούν εντός των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων.

Τη γνωμοδότηση θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα υλοποίησης του νέου περιφερειακού σχεδιασμού είναι πολύ πιεστικό, ειδικά για έργα τα οποία για να κατασκευαστούν χρειάζονται και αρκετό χρόνο. Μπορεί το 2018 ή το 2020 (που είναι και η καταληκτική χρονολογία για τα μεγάλα έργα του νέου περιφερειακού σχεδιασμού) να φαντάζουν μακρινά, όμως δεν είναι.

Και το μεγάλο ζήτημα είναι οι τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες μπορεί ρητώς να μην αναφέρεται που θα χωροθετηθούν, όμως από τη συζήτηση ακόμη του Σεπτεμβρίου έγιναν γνωστές κάποιες τοποθεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι τρεις μονάδες προβλέπεται να γίνουν στις Σέρρες, στην ανατολική (περιοχή Αγίου Αντωνίου) και στη δυτική Θεσσαλονίκη (περιοχή μεταξύ δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου).

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από το δήμαρχο Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΥ στον Άγιο Αντώνιο, όπως άλλωστε κι από το δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο, για τη δημιουργία μονάδας στη Σίνδο. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ήδη πως «κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών». Οι όποιες αντιδράσεις όμως είναι αναμενόμενες και γι' αυτό σαφής χωροθέτηση δεν γίνεται στο σχέδιο που έρχεται προς έγκριση την ερχόμενη Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Η χωροθέτηση θα γίνει αφού εγκριθεί ο σχεδιασμός, δηλαδή από το 2017 και μετά... Τότε θα προσδιοριστούν και οι τελικοί χώροι κατασκευής των τριών μονάδων.

Τι είναι οι μονάδες

Οι μονάδες αυτές θα διαχειρίζονται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά στερεά απορρίμματα και τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και των ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων).

Η μονάδα των Σερρών προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 46.400 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Σερρών και του δήμου Κιλκίς, τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ Σερρών και των ΜΕΒΑ Σερρών, όπως και το 10% των ΜΕΒΑ Κιλκίς. Τα σύμμεικτα απορρίμματα του δήμου Παιονίας και τα υπολείμματα ΚΔΑΥ του νομού Κιλκίς (15%) θα οδηγούνται προς επεξεργασία στη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα.

Η μονάδα ανατολικού τομέα προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 129.300 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης (δηλαδή τα σκουπίδια των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και το 40% του δήμου Θεσσαλονίκης), τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10%), τα υπολείμματα των ΜΕΒΑ του νομού Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Η μονάδα δυτικού τομέα προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 261.600 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης (δηλαδή τα σκουπίδια των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης), τα σύμμεικτα απορρίμματα του δήμου Παιονίας, τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Πιερίας, τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Πέλλας, τα σύμμεικτα απορρίμματα των δήμων Αλεξάνδρειας και Νάουσας, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο). Επιπλέον, προβλέπεται να δέχεται και το υπόλειμμα των συμμείκτων του δήμου Βέροιας (11.229 τόνοι) το οποίο εναλλακτικά δύναται, εφόσον αποδειχθεί με τεχνοοικονομικοούς όρους, να οδηγείται στη ΜΕΑ Κοζάνης, με αντίστοιχη πρόβλεψη διάθεσης του υπολείμματος της ΜΕΑ Κοζάνης στον ΧΥΤ Κοζάνης.

Η εκτίμηση που γίνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό είναι ότι οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων θα λειτουργήσουν από τον Ιούλιο του 2020, με εξαίρεση τη μονάδα των Σερρών, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Μέχρι τότε τα απορρίμματα θα συνεχίσουν να απορρίπτονται στους ΧΥΤΑ, ενώ προβλέπεται η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης συσκευασιών και η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ή και νέων ΚΔΑΥ, όπως και στοχευμένες παρέμβασεις διαχείρισης σε τουριστικές περιοχές για τις πολλές μονάδες εστίασης και φιλοξενίας (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, καταλύματα κτλ.).

Πηγή: greenagenda.gr
Από το Blogger.