y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον να βρεθεί μια μη-στερεοτυπική αμερικάνικη πολεμική δραματική ταινία, αφού το Hollywood δείχνει να μαγνητίζεται από δυο-τρεις χρονικές περιόδους μόνο. Ωστόσο, με το The Promise, το οποίο ρίχνει φως στη Γενοκτονία των Αρμενίων, τα πράγματα αλλάζουν. Αν και οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι 100 χρόνια μετά το έγκλημα, η πόλωση ακόμα καλά κρατεί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, Hollywood, The Promise,

Η ταινία The Promise διαδραματίζεται την περίοδο του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιχειρεί μία τελευταία φορά να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε στους Βαλκανικούς Πολέμους που προηγήθηκαν, αλλά τελικά, καταρρέει και από τις στάχτες της αναδύεται η σύγχρονη Τουρκία. 

Κατά τη σταδιακή διάσπαση της Αυτοκρατορίας και τις ταραχές που διαδέχονταν η μία την άλλη στο εσωτερικό της, πραγματοποιήθηκαν από τους τελευταίους Οθωμανούς ηγέτες μία σειρά συστηματικών "εκκαθαρίσεων" και μία από τις πιο εκτεταμένες γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας, εκείνη των Αρμενίων, στην οποία χάθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Αν και έχουν γίνει μερικές ταινίες για το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων, το The Promise σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Hollywood καταπιάνεται με αυτή την ιστορία σε μια ταινία μεγάλου προϋπολογισμού και με πρωταγωνιστές δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου αυτήν τη στιγμή, τον Christian Bale και τον ταχέως ανερχόμενο Oscar Isaac.

Η υπόθεση με το ιστορικό περιτύλιγμα

Το The Promise περιστρέφεται γύρω από τις ζωές τριών χαρακτήρων, του Αρμένιου φοιτητή Michael (Isaac), του Αμερικάνου δημοσιογράφου Chris (Bale) και της Γαλλίδας με αρμένικη καταγωγή Ana (Charlotte Le Bon), με φόντο τις τραγικές εξελίξεις. Η υπόθεση ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη, το 1914, λίγο πριν την κυριεύσει το χάος. 

Ο Michael φτάνει στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα για να σπουδάσει ιατρική, με στόχο να επιστρέψει ως γιατρός στη μικρή πόλη από όπου κατάγεται και όπου για αιώνες Τούρκοι και Αρμένιοι ζουν αρμονικά. Στην Πόλη φτάνει και ο Chris, απεσταλμένος του Associated Press για να καλύψει τις εξελίξεις, συνοδεύοντας την Ana από το Παρίσι, μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Ο Chris γοητεύεται από την Ana, όταν όμως εκείνη συναντά τον Michael, η κοινή τους καταγωγή δημιουργεί μια έλξη και με τον νεαρό φοιτητή. Σύντομα, οι δύο άνδρες μπλέκονται σε μια ρομαντική αντιζηλία, ωστόσο, από τη στιγμή που η Τουρκία μπαίνει στον πόλεμο, όλες οι εθνικές μειονότητες της χώρας βρίσκονται σε κίνδυνο, οι προτεραιότητες αλλάζουν και όλοι μπαίνουν σε μία κούρσα επιβίωσης. Εν τω μεταξύ, ο Michael έχει να τηρήσει μία υπόσχεση που είχε δώσει...

The Promise - Επίσημο Trailer

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Terry George, γνωστός από το εκπληκτικό, αλλά ασύλληπτα ψυχοπλακωτικό Hotel Rwanda και συνυπογράφει το σενάριο μαζί με την Robin Swicord, γνωστή από τις Αναμνήσεις μίας Γκέισας και την Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Ακόμα δεν έχει δοθεί ημερομηνία προβολής της ταινίας στους κινηματογράφους και αυτό το φθινόπωρο θα τη δούμε μάλλον αρχικά, μόνο ως συμμετοχή σε κάποια Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει του χρόνου προς την Άνοιξη.

Οι αντιδράσεις φουντώνουν

Ωστόσο, από τη στιγμή κυκλοφορίας του trailer, πριν λίγες ημέρες, οι αντιδράσεις για την ταινία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο φωτίζει τα γεγονότα γύρω από τη σφαγή και τον διωγμό των Αρμενίων, είναι πολλές. Άλλωστε, η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την Τουρκία και αποτελεί μεγάλο αγκάθι των διπλωματικών σχέσεών της με πάρα πολλές χώρες. 

Το θέμα είναι εξαιρετικά πολωτικό μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας και η διασπορά των Αρμενίων χρόνια ασκεί πίεση σε διάφορες κυβερνήσεις για την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος, ενώ η αντίστοιχη τουρκική διασπορά δίνει τον δικό της αγώνα κατά αυτής της προοπτικής.


Τώρα, η "μάχη" Αρμενίων και Τούρκων μεταφέρθηκε στο YouTube και σε άλλες ιστοσελίδες, με τη μορφή likes και dislikes. Το trailer, όταν ανέβηκε σε ανεξάρτητο λογαριασμό, συγκέντρωσε σε λιγότερο από τρεις ημέρες 1 εκατομμύριο προβολές, με 26 χιλιάδες άτομα να επιλέγουν το dislike.

Παράλληλα, η ταινία, πριν καν την πρώτη της προβολή, έχει πολώσει τους χρήστες του IMDB, όπου συγκεντρώνει είτε πολύ θετικές είτε πολύ αρνητικές βαθμολογίες (επαναλαμβάνουμε, οι περισσότερες χωρίς να έχει καν προβληθεί). Δέκα χιλιάδες άτομα μπήκαν στη διαδικασία να τη βαθμολογήσουν και οι βαθμολογίες φαίνονται κάθε άλλο παρά αντικειμενικές.

Οι κριτικές μάλλον γίνονται αναλόγως καταγωγής, καθώς για τους έως τώρα βαθμολογητές μοιάζει να υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: είτε 1 στα 10 είτε 10 στα 10.

Ο μεγιστάνας που χρηματοδότησε την ταινία

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι είναι κοινό "μυστικό" ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της MGM και των μεγαλύτερων καζίνο στο Las Vegas, Kirk Kerkorian, ο οποίος πέθανε το 2015 στα 97 του, χρηματοδότησε την παραγωγή αυτής της ταινίας για να μνημονεύσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, από την οποία οι ίδιοι του οι γονείς ήταν επιζώντες. 

Ο Kerkorian δεν θα μπορέσει να δει ποτέ αυτήν την ταινία να ολοκληρώνεται, αλλά ήλπιζε ότι θα αποτελέσει κάτι αντίστοιχο της Λίστας του Σίντλερ για το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί, αλλά η εκκίνηση ήταν σίγουρα, ταραχώδης.

Προτάθηκε από Ελένη Α. | Πηγή: pathfinder.gr | Το διαβάσαμε εδώ
Από το Blogger.