y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού - Με δωρεές κατοίκων αγοράζονται τα υλικά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ,

Χωρίς ογκολόγο λειτουργεί η μονάδα χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Σερρών, ενώ η ψυχιατρική κλινική έχει μόλις έναν ψυχίατρο. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης ο μαστογράφος λειτουργεί μόνον μία φορά την εβδομάδα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα είναι να εξετάζονται δεκαπέντε ασθενείς έναντι 75 στο παρελθόν, με τη μερίδα του λέοντος να κερδίζει ο ιδιωτικός τομέας.

Ακάλυπτες όμως παραμένουν και οι οργανικές θέσεις γιατρών σε πολλές κλινικές του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος, με το ποσοστό των κενών στην παθολογική να φτάνει το 60% και στην ορθοπεδική το 40%.

Την ίδια στιγμή με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας λειτουργεί το Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς, σε μαίες ΤΕ και σε βοηθητικό υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό ΥΕ. Επιπλέον το ΕΚΑΒ της περιοχής υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αντί συγγνώμης για τις καταστροφικές πολιτικές που ασκεί δείχνει να το ευχαριστιέται.

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι μεγάλες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευμένων γιατρών και στο Νοσοκομείο Έδεσσας, ενώ λείπουν και υλικά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Αποδεκατισμένα τα κέντρα υγείας

Σε τραγική κατάσταση σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι και πολλά κέντρα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου υγείας Ορεστιάδας νομού Έβρου. Παρότι καθημερινά προσέρχονται 300 ασθενείς, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών είναι μεγάλες. Μάλιστα τα καθαριστικά υλικά αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Εξάλλου το προσωπικό έχει να πληρωθεί για νυχτερινά και αργίες από το Δεκέμβριο του 2015.
«Χαλασμένο είναι το ακτινολογικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ειδικά τώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που πρέπει να κάνουν ακτινογραφία θώρακος», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα αναφέρει ότι στα κέντρα υγείας Σαπών και Ιάσμου νομού Ροδόπης οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για νυχτερινά και αργίες από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ η προμήθεια των υλικών γίνεται με χορηγίες.

Εξάλλου υπό διάλυση είναι το κέντρο υγείας Πρίνου νομού Καβάλας. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι δραματικές και μάλιστα σε μία περιοχή με τουρισμό, ενώ δεν λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα. Η προμήθεια υλικών γίνεται από δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών. Όσον αφορά νυχτερινά και αργίες, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο του 2015.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στα επτά κέντρα υγείας του νομού Σερρών, ενώ γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών. Μάλιστα το προσωπικό είναι επτά μήνες απλήρωτο για νυχτερινά και αργίες.

Διαλύεται το ΕΣΥ

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών που ασκούνται στη δημόσια υγεία και οι υπουργοί Υγείας δείχνουν να είναι ευτυχισμένοι.

«Οι πολίτες πληρώνουν τη λειτουργία του ΕΣΥ από το υστέρημά τους (φόροι, υγειονομική περίθαλψη, συμμετοχή στην περίθαλψη, χαράτσια) και δικαιούνται δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, την ώρα που τις έχουν ανάγκη. Δικαιούνται χειρουργική επέμβαση άμεσα, όταν το κρίνει ο γιατρός, και όχι να περιμένουν έναν χρόνο σε λίστα αναμονής με κίνδυνο της ζωής τους. Δικαιούνται κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τη στιγμή που έχουν ανάγκη και όχι μετά θάνατον, εγγραφόμενοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ. Δικαιούνται δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και όχι να είναι εκτός λειτουργίας τα ιατρικά μηχανήματα και να τα σκάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δικαιούνται νοσηλείας σε κλινικές επαρκώς στελεχωμένες και όχι σε κλινικές-φαντάσματα χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι «εφημερεύουν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και έχει απομείνει μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια, για να παρέχει νοσηλεία σε δύο κλινικές των 40 ασθενών η καθεμία».

Τα κενά

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι υπεύθυνοι κάθε μέρα εξαγγέλλουν προσλήψεις προσωπικού, αλλά οι ελλείψεις παραμένουν.

«Σήμερα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία 45.000 εργαζόμενοι. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 35.000. Από το 2013 έως σήμερα λιγόστεψε το προσωπικό κατά 15.000 (στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών). Η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που τρέχει είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Ενάμιση χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Της Νικολέττας Μπούκα (nikolettabouka@yahoo.gr) | Πηγή: makthes.gr
Από το Blogger.