y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Το μήνυμα Ομπάμα - Υπό κράτηση τρεις ύποπτοι - Αυτοκτόνησε ο τέταρτος ύποπτος που είχε ταμπουρωθεί σε γκαράζ - Εκτεταμένες έρευνες των αρχών για εκρηκτικά στο κέντρο της πόλης - Εξι ακόμα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΑΜΕΡΙΚΗ,

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες. Υπό κράτηση τρία άτομα. 

«Μοχθηρό, προμελετημένο και απεχθές» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα το αιματοκύλισμα στο Ντάλας, μιλώντας από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμί δικαιολογία γι' αυτα τα χτυπήματα. Πρόσθεσε ότι ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο της πόλης προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται.

Οι αστυνομικοί στο Ντάλας εκαναν την δουλειά τους, προστάτευαν τους ανθρώπους προκειμένου να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

«Αυτή η επίθεση στους αστυνομικούς ήταν στοχευμένη....Μιλώ για κάθε Αμερικανό όταν λέω ότι είμαστε τρομοκρατημένοι και στεκόμαστε ενωμένοι με τους ανθρώπους και το αστυνομικό τμήμα στο Ντάλας».

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «αυτή η επίθεση πρέπει να μας υπενθυμίσει τις θυσίες που κάνει η αστυνομία για εμάς».

Τη νύχτα προς Παρασκευή (τοπική ώρα, πρωί ώρα Ελλάδας) η αστυνομία είχε εντοπίσει και είχε περικυκλώσει τον τέταρτο ύποπτο σε γκαράζ. Μετά από πολύωρο θρίλερ με ανταλλαγή πυρών, ο ύποπτος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του σύμφωνα με την αστυνομία. 

Η αστυνομία διαπραγματευόταν για ώρες με τον ύποπτο, ο οποίος «άνοιγε σποραδικά πυρ». Ο ύποπτος είχε ισχυριστεί ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. Η αστυνομία μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση -η σχέση τους με την συγκέντρωση είναι αδιευκρίνιστη.

Η οργή είχε φουσκώσει ξανά στις ΗΠΑ μετά από τα δύο «απανωτά» νέα περιστατικά σε Λουϊζιάνη και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομία βίας σε βάρος Αφροαμερικανών. 

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών όμως στο Ντάλας, το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».


Ο Ντέιβιντ Μπράουν, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι δύο ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν έντεκα αστυνομικούς, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς. Στη συνέχεια, ανάρτηση της τοπικής αστυνομίας στο Twitter ανέφερε ότι κι ένας τέταρτος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον ένας ακόμη αστυνομικός βρίσκεται στο χειρουργείο.

 Ο Μπράουν δήλωσε επίσης, ότι ένας ύποπτος έχει εντοπιστεί σε γκαράζ στο κέντρο της πόλης, με τον οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Ο ύποπτος στο γκαράζ, λίγο αργότερα και πάντα σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, παραδόθηκε στις αρχές. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ δίπλα του εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

Αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο ύποπτο ο οποίος επίσης εντοπίστηκε  στο γκαράζ και πυροβολεί σποραδικά σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ αλλά και στο κέντρο της πόλης. 

Τηλεοπτικά πλάνα από την περιοχή, δείχνουν την ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών που λαμβάνουν θέσεις μάχης πίσω από οχήματα.

«Οι σκέψεις  και οι προσευχές μας είναι μαζί με την αστυνομική κοινότητα του Ντάλας, καθώς αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα το βράδυ»,  δήλωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ σε ανακοίνωσή του.

Εντωμεταξύ προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA)

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ 

Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας. 

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και προηγουμένως ο θάνατος του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα. 

Την οργή πυροδότησαν βίντεο από τα δύο περιστατικά που διαδόθηκαν ταχύτατα στο Διαδίκτυο. 

Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης ξανά στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ. 

Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του: «Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για μερική ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (τον Dan Ryan). 

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square, με την αστυνομία της πόλης να θέτει υπό κράτηση «πάνω από μία δωδεκάδα άτομα».

Πηγή: tovima.gr
Από το Blogger.