y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και χωρίς ρευστότητα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αναμένει την εκταμίευση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που θα λάβει ως χρηματοδότηση με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΒΖ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,

Για να γίνει αυτό, όπως έλεγε στο Capital.gr στέλεχος της εταιρείας, θα πρέπει ο εκκαθαριστής της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, που είναι βασικός μέτοχος της ΕΒΖ, να αποδεχθεί την εισήγηση που του έχει σταλεί από τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανιάς και πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στην επικείμενη γενική της συνέλευση της 26ης Αυγούστου.

Η εισήγηση απεστάλη την Πέμπτη στον εκκαθαριστή ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ζήτησε να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και από το απόγευμα της Παρασκευής έχει στα χέρια του το νέο κείμενο.

Η αποδοχή από τον εκκαθαριστή της εισήγησης του δ.σ. της ΕΒΖ και κατ´ επέκταση η ενημέρωση προς της Πειραιώς, αποτελεί σημαντικό βήμα για να εκταμιευθούν άμεσα τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ, έλεγε στο Capital.gr στέλεχος της διοίκησης της ΕΒΖ.

Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, τα προβλήματα της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας έχουν οξυνθεί. Εφέτος, μια ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά για την παγκόσμια αγορά ζάχαρης (σ.σ. λόγω έλλειψης παραγωγής οι τιμές έχουν αυξηθεί), καλλιεργήθηκαν μόλις 60-70.000 στρέμματα. Αποτέλεσμα η εταιρεία να εξαρτάται από τις εισαγωγές οι οποίες όμως για να γίνουν χρειάζονται επαρκές κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα οι τευτλοπαραγωγοί δίνουν στην εταιρεία διορία έως τα Χριστούγεννα για να τους εξοφλήσει τα 5,5 εκατ. ευρώ που τους οφείλει από το 2015. Χρέη τα οποία μαζί με τις οφειλές της φετινής χρονιάς η διοίκηση της ΕΒΖ εμφανίζεται αποφασισμένη ότι θα τα καλύψει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Βέβαια όλα εξαρτώνται από το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα και με τι ταχύτητα θα ξεκινήσει να «τρέχει» το σχέδιο εξυγίανσης.

Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στις 20.7.2016 έκανε δεκτό το από 31.3.2016 «Σχήμα Δανειακής Αναδιάρθρωσης» που αφορά και τη διευθέτηση της δανειακής οφειλής ύψους 149,5 εκ ευρώ της εταιρείας. Το σχέδιο προβλέπει παροχή περιόδου χάριτος δύο ετών για πληρωμές δόσεων και ενός έτους για τόκους, ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις διάρκειας δέκα ετών και τέλος σημαντικό ποσοστό διαγραφής οφειλόμενου κεφαλαίου. Παράλληλα, συμφωνείται η παροχή νέας χρηματοδότησης συνολικού ποσού 12 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ΕΒΖ εισφέρει στη σύμβαση μέρος της ακίνητης περιουσίας της ενώ προχωρά και στην πώληση των σερβικών θυγατρικών της μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Επίσης το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan), προβλέπει πως μέσα στην προσεχή τριετία η εταιρεία θα γυρίσει σε λειτουργική κερδοφορία. Παράλληλα περιγράφονται κάθετες τομές στις διαδικασίες της τευτλοκαλλιέργειας, της παραγωγής, νέα πολιτική πωλήσεων, καθώς και προσθήκη δραστηριοτήτων και συνεργειών στο σκοπό της εταιρείας.

Πηγή: serrespress.gr
Από το Blogger.