y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο δήμος Καβάλας στο πλαίσιο των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2016» τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Φρούριο την εξέχουσα καβαλιώτισσα αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη για το πολυσήμαντο ανασκαφικό έργο της που πραγματοποίησε στο τύμβο Καστά της Αμφίπολης και είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της μακεδονικής δυναστείας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ,

Η αρχαιολόγος παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Καβάλας την ανασκαφική έρευνα που η ίδια και η ομάδα της πραγματοποίησε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης κατά τη διετία 2012 -2014.

Μέσω των ουσιαστικών πληροφοριών που παραχώρησε η ίδια η αρχαιολόγος, το κοινό κατάφερε να παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις στην πορεία των ανασκαφών. Οι παραβρισκόμενοι έμαθαν για παράδειγμα ότι χρειάστηκαν 3.000 τόνοι μαρμάρου από τα λατομεία της Αλυκής Θάσου προκειμένου να κατασκευαστεί ο κυκλοτερής περίβολος του τύμβου Καστά, άρα το έργο ήταν εξόχως δαπανηρό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ήταν δαπανηρότερος και από τον τύμβο του μεγάλου τάφου της Βεργίνας επομένως οι χρηματοδότες του έργου ήταν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Μέσω των πληροφοριών δόθηκαν αρκετές απαντήσεις και για τη χρονολόγηση του μνημείου με τα στοιχεία να συντείνουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και άρα λίγο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλυπτική διακόσμηση του μνημείου με σφίγγες και καρυάτιδες καθώς και το ψηφιδωτό που θυμίζει εκείνα της Πέλλας, τα οποία και χρονολογούνται την ίδια εποχή, συντείνουν στην ακριβέστερη χρονολόγηση της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Περιστέρη σημείωσε ότι γίνονται εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στο χώρο του τύμβου, όσο φυσικά το επιτρέπει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Στόχος είναι βεβαίως η ανάδειξη του μνημείου προκειμένου να γίνει επισκέψιμο. Η κ. Περιστέρη τόνισε ότι καθένας θα πρέπει να προσεγγίζει το μνημείο με αγάπη. Βάσει της υπόθεσης εργασίας της αρχαιολόγου αναφορικά με το πρόσωπο που τάφηκε στον τύμβο, στηριζόμενη σε στοιχεία όπως κάποιες επιγραφές κι ένα ανάγλυφο Μακεδόνα πολεμιστή που ταυτίζεται με το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμπέρανε ότι ο ενταφιασμένος μάλλον ήταν ο Ηφαιστίωνας.

Δεν παραλήφθηκε η αναφορά στο όνομα του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, ενός καβαλιώτη αρχαιολόγου και σκαπανέα στην ανάδειξη της Αμφίπολης. Μάλιστα ο Δημήτρης Λαζαρίδης είχε πραγματοποιήσει έρευνες στο λόφο Καστά όπου είχε βρει ακόμη παλαιότερες ταφές. Η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδας της βραβεύθηκε στην Ιταλία τον περασμένο χρόνο με το πρώτο βραβείο ιδρύματος της UNESCO για την καλύτερη ευρωπαϊκή ανασκαφή. Συγκινητική όμως ήταν και η στιγμή βράβευσης της Κατερίνας Περιστέρη από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, που μίλησε για μια καβαλιώτισσα η οποία έκανε γνωστή την γενέτειρά της παγκοσμίως.

Συγκινημένη δήλωσε η κ. Περιστέρη για την επιστροφή της στην Καβάλα και για την τιμή που της επιφυλάχθηκε. Τα ευρήματα της ανασκαφής του τύμβου Καστά είναι από τα σημαντικότερα της μακεδονικής δυναστείας γι’ αυτό και η αρχαιολόγος επιδιώκει να γίνει επισκέψιμο το μνημείο το συντομότερο δυνατό. Μια ανασκαφή κρύβει πάντα πολλά μυστικά, ενώ η αρχαιολογία εμπεριέχει και μαγεία αφού αποκαλύπτει ευρήματα που ίσως δεν περιμένεις, επεσήμανε η αρχαιολόγος.

Πηγή: proininews.gr
Από το Blogger.