y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Παρουσία μερικών ηγετών από το Αζερμπαϊτζάν, την Ιταλίας και την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν  σήμερα στην Θεσσαλονίκη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα εγκαίνια των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕΡΡΕΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, TAP,

Στην τελετή ενδέχεται να δώσει το παρόν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Νταβούντογλου. Η τελετή αναμένεται να γίνει μετα «κλώνων και βαϊων» με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να υπογραμμίσει την «σημαντικότητα» ενός έργου που μόλις μερικά χρόνια πριν καταδίκαζε ενώ στελέχη της ζητούσαν το «πάγωμα» της κατασκευής του αγωγού.

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η κοινοπραξία εταιριών που έχουν αναλάβει την επέκταση του ΤΑΡ στην Ελληνική επικράτεια αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες αντιδρούν στην διέλευση του αγωγού από την περιοχή τους. Στις Σέρρες δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η ακριβής θέση του σταθμού συμπίεσης, μέχρις στιγμής έχουν προταθεί δύο θέσεις η μία έξω από το Νέο Σκοπό και η δεύτερη στον Σφελινό.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας τα μέλη του οποίου αντιδρούν στην διέλευση του αγωγού τονίζοντας πως εξαιτίας του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου στην περιοχή η διέλευση του αγωγού θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση της καλλιεργήσιμης γης αναγκάζοντας τους αγρότες να παρατήσουν την δουλεία τους και να οδηγηθούν στον οικονομικό αφανισμό.

Το ιστορικό του αγωγού ΤΑΡ

Το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος 550 χλμ. –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία. Ο σχεδιασμός του προβλέπει σε αρχικό στάδιο τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη, δυναμικότητα που μπορεί να αναβαθμιστεί φτάνοντας στα 20 δισ. κ.μ. ετησίως.

Πηγή: serresparatiritis.gr
Από το Blogger.