Δύο δομές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.
Συγκεκριμένα, εντός του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης, "Άγιος Παντελεήμων" που βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Λαγκαδά, δημιουργήθηκε μέσα σε δυόμισι εβδομάδες χώρος σε ένα από τα κτίρια του Θεραπευτηρίου, όπου θα φιλοξενηθούν 30 προσφυγόπουλα. Άλλα εννέα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν σε χώρο που δημιουργήθηκε σε παράρτημα του "Αγίου Παντελεήμονα", στην πόλη των Σερρών. Οι ξενώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με αφορμή τις επισκέψεις της στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα. "Σήμερα υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και στα χωριά SOS, τα οποία θα πληρώνουν το προσωπικό που απαιτείται" είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δύο παιδοψυχολόγους, τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς, δύο διερμηνείς και τέσσερις κοινωνικούς φροντιστές. "Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει βρεθεί το προσωπικό ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τα παιδιά" πρόσθεσε.
Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή της χθες στην Ειδομένη ζήτησε να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης ασυνόδευτων παιδιών και εκεί. "Στην Ειδομένη μου είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο παιδί. Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το 40% του πληθυσμού εκεί είναι παιδιά, ωστόσο πρόκειται για παιδιά που έχουν όλα τις οικογένειές τους" σημείωσε χαρακτηριστικά. Είπε, ακόμη, ότι και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ασυνόδευτο παιδί ούτε στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο λιμάνι της πόλης.
"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσημα τοποθετημένα σε δομές 510 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Υπάρχουν ακόμη 380 για τα οποία ανοίγουμε νέες δομές μέσα στα κέντρα κοινωνικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν μπορούν να έχουν δυναμικότητα άνω των 30 παιδιών η κάθε μία" τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός. Μιλώντας για τα ασυνόδευτα εξήγησε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έφηβοι, αγόρια 14 έως 18 χρονών, που δεν επιθυμούν εύκολα να μπουν στις δομές, θεωρώντας ότι έτσι καθυστερεί η επανένωσή τους με τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα είναι όσα δεν βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων να διαμένουν σε ξεχωριστά σημεία εντός των κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας προσφύγων ή σε αστυνομικά τμήματα.
Σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται υπογράμμισε: "ο όρος ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι νομικός. Τα δικαιώματά τους και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ορίζονται αυστηρότατα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Όταν εντοπιστεί ένα ασυνόδευτο ανήλικο, κάτι που γίνεται συνήθως στην πρώτη υποδοχή και με τη βοήθεια συνεντεύξεων, παρεμβαίνει ο εισαγγελέας που ορίζει συνοδό και ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για το πού θα τοποθετηθεί".
Πηγή: avgi.gr