y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Επίτιμο δημότη Σερρών ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΕΡΒΙΑ,

Ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης και Δίπλωμα Τιμής στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Η πρόσκληση στον κ. Νίκολιτς να επισκεφθεί τις Σέρρες είχε επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 στο Βελιγράδι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη ελήφθη το 2015 και, όπως είπε ο δήμαρχος, αποτελεί την επιβεβαίωση των δεσμών αιώνων που ενώνουν την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις και το πνεύμα αλληλεγγύης, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και σημείωσε πως ιδιαίτερα η Ελλάδα επιθυμεί και υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόσθεσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στη Σερβία μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο ως γέφυρα επικοινωνίας» και χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Νίκολιτς σε επίτιμο δημότη Σερρών «ως την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Σερρών με δήμους της Σερβίας, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιστημών». Γι αυτό τον σκοπό ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και τόνισε πως τη Σερβία με τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία συνδέει «ένδοξο ιστορικό παρελθόν». 

«Είμαι ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους, συγγενείς της ιστορίας» είπε, έκανε λόγο για «κοινούς ιστορικούς παρονομαστές Σερβίας-Ελλάδας», χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την ιστορία των Σερρών από την εποχή του Βυζαντίου και εξέφρασε την ελπίδα οι Σέρβοι να επισκέπτονται την περιοχή με την ίδια ιστορική και ανθρώπινη περιέργεια. 

«Ας γίνει το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών σύμβολο διαρκούς ενότητας των λαών μας, ας ξεκλειδώσει τις πύλες της γνώσης και της έρευνας» σημείωσε ο κ. Νίκολιτς και ευχήθηκε να γίνουν οι Σέρρες τόπος προσκυνήματος για τους Σέρβους, όπως το Άγιον Ορος και η Κέρκυρα. 

Επισήμανε πόσο σημαντική ήταν η πόλη των Σερρών για τον αυτοκράτορα Ντούσαν και αμέσως μετά την τελετή επισκέφθηκε την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην οποία ο Ντούσαν είχε ανακηρύξει τον εαυτό του τσάρο.

Ακολούθως, ο Σέρβος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου έξω από τις Σέρρες και το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Ντράγκιτσα Νίκολιτς. Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και νυν σύμβουλος του Προέδρου, Ιβαν Μίρκιτς, ο πρέσβης στην Αθήνα Ντούσαν Σπασόγεβιτς και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Σίμισα Πάβιτς.

Πηγή: tanea.gr
Από το Blogger.