y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Σε ένα εξαιρετικά δισεπίλυτο πρόβλημα εξελίσσεται η υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η εταιρεία βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα”, καθώς η συνέχιση της λειτουργίας της εξαρτάται από το κατά πόσον το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα εγκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και θα επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων της.Αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, οι οριστικές αποφάσεις μετατίθεται καθώς νέα προσκόμματα αναφύονται διαρκώς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΕΒΖ,

Το πλέον σοβαρό δείχνει να αποτελεί η χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που παρείχε στην ΕΒΖ πέρυσι τον Μάρτιο η τότε κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του υπουργού Παν. Λαφαζάνη, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ((Directorate General for Competition) βρίσκεται σε διαδικασίας αξιολόγησης ζητήματος παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Η DG Comp. με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης της παραπάνω εισφοράς κεφαλαίου.

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών Γεν. Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων. Σε περίπτωση που η αξιολόγηση της Ε.Ε. είναι αρνητική, τότε η ΕΒΖ οφείλει να επιστρέψει στον βασικό μέτοχο το σύνολο του ποσού που έλαβε, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν επιτρέπει τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την βιομηχανία, που παραμένει υπό τον μετοχικό έλεγχο της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, τα δάνειά της, όμως, ύψους 160 εκατ.ευρώ, έχουν "κληροδοτηθεί” στην Πειραιώς όταν η τελευταία απορρόφησε το "καλό” κομμάτι της ΑΤΕ. Η ΕΒΖ, όμως, αντιμετωπίζει αδήτιρη ανάγκη εξεύρεσης ρευστότητας προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τις περυσινές οφειλές (8 εκατ.ευρώ) προς τους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να ξεκινήσουν τη σπορά της νέας σοδειάς.

Δεν είναι, όμως, μόνον τα 8 εκατ.ευρώ που πρέπει να δοθούν στους παραγωγούς προκειμένουν η εταιρεία να πραγματοποιήσει την ετήσια καμπάνια της. Η ΕΒΖ χρειάζεται άμεσα κεφάλαια περί τα 5-6 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης , με το χρόνο να πιέζει πλέον και το ενδεχόμενο να χαθεί η χρονιά να είναι ορατό.

Εγγυήσεις

Σημείο-κλειδί για την εξασφάλιση ρευστότητας αποτελούν, φυσικά, οι εγγυήσεις που θα δοθούν. Όπως έχει γράψει το Capital.gr., περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ θα απαιτηθεί να τεθούν στη διάθεση της Πειραιώς, όπως τα δύο ζαχαρουργεία της εταιρείας στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα και, πολύ πιθανόν, την "εξαγορά" των δύο θυγατρικών της εταιρείας στη Σερβία οι οποίες αποφέρουν πάνω από το 50% των πωλήσεων.

Ηδη η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς η ΕΒΖ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου (-51 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (-64 εκατ. ευρώ). Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου στο τέλος του 2015, ανήλθαν σε 222,3 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού ανέρχεται σε 62,7 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου να υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 159 εκατ. ευρώ.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομίας

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αναφέρει ότι:

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνει ότι η προσωρινή αναβολή της συζήτησης του αιτήματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε υποβάλλει η διοίκησή της, δεν διακινδυνεύει το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο και την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησής της.

Το Υπουργείο είναι σε διαρκή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών για τη σοδειά του Σεπτεμβρίου 2015 και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΒΖ.

Παράλληλα, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών την Τρίτη  15 Μαρτίου, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την εξόφληση των οφειλών και την βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της ΕΒΖ.

Πηγή: serresparatiritis.gr
Από το Blogger.