y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Με νέα εγκύκλιο του ο ΟΑΕΕ καθορίζει τις μειώσεις στα κατώτατα όρια συντάξεων για νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993). Οι μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις συνταξιούχων μπορεί να φθάσουν έως και στο 50% της σύνταξης τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΑΕΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέες περικοπές προκύπτουν από την εφαρμογή του  μνημονίου του περσινού καλοκαιριού  και επηρεάζουν όσους θα συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Οι μειώσεις θα γίνουν ανεξάρτητα από το πότε οι δικαιούχοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπό την προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτούνται με 15ετία στα 62 ή με 20ετία στα 50 ή 55 για μειωμένη σύνταξη ή για πλήρη.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ ενημερώνει όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, ότι όσοι βγουν στην σύνταξη μετά την 1/7/2015 για την κατώτατη σύνταξη θα λαμβάνουν μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος μόνο το οργανικό τμήμα της σύνταξής τους. Μάλιστα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι μειώσεις αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλισμένων. Αυτούς που συνταξιοδοτούνται στα 62 με 15 έτη ασφάλισης καθώς και όσους συνταξιοδοτούνται στο 50ό ή στο 55ο έτος ηλικίας με 20 έτη ασφάλισης. Αυτές οι κατηγορίες των συνταξιούχων θα παίρνουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Στη συνέχεια, θα καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/7/2015 και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος.

Για παράδειγμα νέος ασφαλισμένος που έχει 15 έτη ασφάλισης από τα οποία τα 2,5 έτη είναι την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης και κατέθεσε αίτηση σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του τον Ιούλιο του 2015 θα λάβει σύνταξη 201,60 ευρώ μηνιαίως. Όταν συμπληρώσει το 67ο έτος τότε θα πάρει την κατώτατη σύνταξη μειωμένη κατά 30%, δηλαδή σε 340,40 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr
Από το Blogger.