y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ο Ζαχαρίας Αθανασίου γεννημένος στις Σέρρες το 1798 ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, 1821, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κατά το ξέσπασμα της επανάστασης στην Ελλάδα το 1821 ο Ζαχαρίας Αθανασίου βρισκόταν στο Κάιρο στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου όπου είχε αποκτήσει αρκετά μεγάλη περιουσία και κοινωνικό κύρος, έχοντας επίσημη θέση στα ανάκτορα μιας και βρισκόταν εκεί από νεαρή ηλικία. Είχε καταταχθεί στον Αιγυπτιακό στρατό του Μεχμέτ Αλή και είχε διακριθεί σε διάφορες μάχες σε Αίγυπτο και Αραβία.

Λιποτακτόντας από τον Αιγυπτιακό στρατό, σχηματίζει δική του ομάδα δράσης αποτελούμενο από Έλληνες που διέμεναν στην Αίγυπτο και καταφτάνει το 1822 στην επαναστατημένη Ελλάδα και συγκεκριμένα σε ένα νησί, τη Σύρο, έτοιμος να λάβει μέρος στο αγώνα. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μέχρι το 1833 υπηρέτησε την πατρίδα και αγωνίστηκε σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων.

Αρχικά τέθηκε υπό την οδηγία του οπλαρχηγού Γ.Κομαρτζή από το Μέτσοβο ενώ μετά την Άλωση της Τρίπολης, συνεργάστηκε με το Χατζηχρήστο κατά την πολιορκία της Πύλου, το 1825, από τον Ιμπραήμ. Πολέμησε μεταξύ άλλων, στη Μάχη των Δερβενακίων, όπου έχασε το ένα του χέρι, και συνεργάστηκε με τους Δήμο Λιούλια, το Μακρυγιάννη και το Νότη Μπότσαρη. Συνεργάστηκε επίσης με τον Κωνσταντίνο Λαγουμιτζή στις επιχειρήσεις της Αθήνας και στο Μεσολόγγι. Το 1827, στη μάχη του Μετοχίου, στον Πειραιά, ανήκε στη δύναμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Μετά το τέλος του αγώνα και μέχρι το 1833 ο Ζαχαρίας Αθανασίου υπηρέτησε στη χωροφυλακή της περιοχής Λαμίας, όπου και εγκαταστάθηκε κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος της ζωής του.

Εμμανουήλ Παπάς - Ο αρχηγός των εξεγερμένων Ελλήνων στη Μακεδονία

Στοιχεία: wikipedia, doumbia-istoria.blogspot.gr, ΓΑΚ Επιμέλεια: SerresLand Team
Από το Blogger.