y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Η αρχαιολόγος ζητά το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους και όχι μόνο για ειδικό κοινό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΑΜΦΙΠΟΛΗ,ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ,ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ,ΣΕΡΡΕΣ

Μόνο «σασμός» δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανοιχτά εδώ και καιρό ανάμεσα στην ανασκαφέα του Τύμβου της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη και στο υπουργείο Πολιτισμού του οποίου προΐσταται η Λίνα Μενδώνη, με την οποία πριν από χρόνια είχαν συμπορευτεί στις ανασκαφές.

Αύριο η κ. Περιστέρη παρουσιάζει στις Σέρρες το βιβλίο της για την Αμφίπολη και με την ευκαιρία δίνοντας συνέντευξη σε τοπικό μέσο επιτέθηκε εκ νέου στο ΥΠΠΟΑ λέγοντας ότι οι εργασίες στον Τύμβο Καστά «προχωρούν σαν τον κάβουρα», ενώ υπάρχουν απειλές για το μνημείο.

Η κ. Περιστέρη, περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Τζιτζικώστα και εντεταλμένη τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται εδώ και κάποιο καιρό σε αντιπαράθεση με την κ. Μενδώνη (28.1.2022, «Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα») ενώ είχε εκδηλώσει και τον θυμό της με τις καταστροφές στα χωματουργικά έργα («Εφ.Συν.», 25.7.2022 «“Ελιωσε” από τις βροχοπτώσεις ο Τύμβος Καστά» και 29.8.2022 «Η Αμφίπολη “έλιωσε” ξανά!»).

Τώρα επανέρχεται και με δηλώσεις της καταγγέλλει ότι επειδή δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις «η υγρασία έχει προχωρήσει αρκετά», δεν γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης με γρήγορους ρυθμούς και ζητά για άλλη μια φορά το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους και όχι μόνο για ειδικό κοινό (επιστήμονες) όπως έχει αναγγελθεί.

«Από τις βροχοπτώσεις είχαμε ζημιές, κύλησαν χώματα, έστειλε το υπουργείο συνεργεία να τα μαζέψουν, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνονται με αυτό τον τρόπο», λέει η κ. Περιστέρη σημειώνοντας πως «δεν είχε προβλεφθεί ένας αγωγός για να φεύγουν τα νερά της βροχής. Οι αρχαίοι το είχαν προβλέψει αυτό. Είχαμε μαζέψει δυο ζεμπίλια με βότσαλα από το κέντρο που ήταν κατεστραμμένο, το βοτσαλωτό δάπεδο, για τα οποία ακόμη δεν έγινε τίποτα. Τόσο δύσκολο είναι αυτό το κενό να καλυφθεί;».

Προσθέτει δε ακόμη πως «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών δεν έχει κάνει τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις για να γίνουν οι εργασίες, ένας δρόμος ώστε να μπορεί το μνημείο να γίνει επισκέψιμο, αφού πρώτα συντηρηθεί και στερεωθεί», ενώ συνολικά οι εργασίες «γίνονται μεν, αλλά προχωρούν σαν τον κάβουρα».

Πηγή: efsyn.gr | Απόστολος Λυκεσάς


Από το Blogger.