y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν απλοποίηση της πρόσληψης αλλοδαπών - «Οι Έλληνες δυσκολεύονται να δοκιμάσουν όσο και να ζορίζονται και παρόλο που εμείς θα τους προσλαμβάναμε», αναφέρουν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ,

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μείνουν ασυγκόμιστα ως και 9.000 στρέμματα, σε σύνολο 25.000 στρεμμάτων της φετινής σοδειάς τους, κρούουν με σημερινή τους επιστολή προς το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του Αγροτικού καπνικού συνεταιρισμού, «Εμμανουήλ Παπάς», Μόσχος Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής αυτού στη Βισάλτη, Μιχάλης Τσερβίστας.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η μη εξεύρεση εξειδικευμένων εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του καπνού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους εγκατάλειψης της καλλιέργειας, τόσο στο Νομό Σερρών, όσο και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό τονίζουν, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να απασχολούν πολίτες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για έξι μήνες, με τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και χωρίς πολύπλοκες, γραφειοκρατικές και με οικονομικό κόστος διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των δύο φορέων, ζητούν να τρέξει με γοργό ρυθμό η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλέον τη διαδικασία απασχόλησης των εργατών γης τρίτων χωρών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του καπνικού συνεταιρισμού Βισάλτης, Μιχάλης Τσερβίστας, είπε ότι για τη συγκομιδή των καπνών, διαδικασία που ξεκινά εντός των επόμενων ημερών και θα διαρκέσει για περίπου 100 ημέρες, απαιτείται η πρόσληψη το λιγότερο 1.000 αγρεργατών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι η συγκομιδή καπνού είναι μια δύσκολη δουλειά, που «οι Έλληνες δυσκολεύονται να δοκιμάσουν, όσο και να ζορίζονται και παρόλο που εμείς θα τους προσλαμβάναμε στα χωράφια μας».

Ο ίδιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πέρσι το Νοέμβριο «ζητήσαμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 800 άτομα εργάτες από τρίτες χώρες και μας είπαν ότι για την πρόσληψη του κάθε ατόμου θα πρέπει να προσκομίσουμε εκκαθαριστικό σημείωμα με ακαθάριστα έσοδα ύψους 60.000 ευρώ για αγρότες στο κανονικό καθεστώς (με λογιστικά βιβλία) και 20.000 ευρώ για όσους δεν τηρούν βιβλία. Αυτό ουσιαστικά έκανε απαγορευτική την πρόσληψη».

Πηγές: ΑΠΕ -ΜΠΕ | makthes.gr

Από το Blogger.