y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΙΓΜΕ στις 24 Οκτωβρίου 2016 η πρώτη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση στην Τ.Κ. Χρυσοχωράφων, στα πλαίσια του έργου «ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ – ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,

Το έργο αυτό εκτελείται με βάση την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηράκλειας και του ΙΓΜΕ, και στοχεύει στο χαρακτηρισμό ως «βέβαιο» του σημερινού «πιθανού» γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Λιθοτόπου Ηράκλειας.

Θετικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το anexartitos.gr, η πρώτη βαθιά γεωθερμική γεώτρηση έφτασε στο βάθος των 417 μέτρων. Διάτρησε μια σειρά ταμιευτήρες που φιλοξενούν γεωθερμικό ρευστό, από το βάθος των 340 έως 408 μέτρων και σταμάτησε αφού διάτρησε εννέα μέτρα συμπαγούς γνευσιακού υποβάθρου.

Η γεώτρηση εκδηλώνει τώρα ελαφρύ αρτεσιανισμό, παράγοντας χωρίς άντληση περίπου 5 m3 την ώρα. Η μέγιστη θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού που συναντήθηκε είναι 62 οC, ενώ η ποιότητά του εκτιμάται κατ’ αρχήν άριστη καθώς έχει πολύ χαμηλή αγωγιμότητα που δείχνει ότι δεν είναι επιβαρυμένο σε άλατα.

Η πλήρης εκτίμηση του δυναμικού της γεώτρησης, ως παροχή, θερμοκρασία και σύσταση γεωθερμικού ρευστού, θα είναι δυνατή μετά την ανάπτυξη και άντλησή της, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα.

Ξεκινά η δεύτερη γεώτρηση

Το γεωτρύπανο του ΙΓΜΕ έχει ήδη μετακινηθεί και εγκατασταθεί στη θέση που θα εκτελεστεί η δεύτερη βαθιά γεωθερμική παραγωγική γεώτρηση, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: greenagenda.gr
Από το Blogger.