y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


«Μήλο της έριδος» μεταξύ τοπικών επιχειρηματιών αποτελεί η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στις Σέρρες, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ (1ο χλμ. Σερρών-Νιγρίτας)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,

Αφορμή ο πρόχειρος διαγωνισμός που προκήρυξε το 10ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών σίτισης (Catering)», για την κάλυψη κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (µμεταναστευτικές – προσφυγικές ροές) της δομής φιλοξενίας «Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών».

Ο διαγωνισμός

Ο αρχικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχονταν σε 29.350 € με το Φ.Π.Α. 24%, για ποσότητα έως 500 ημερησίων ατομικών µερίδων σίτισης (κάθε ημερήσια ατομική µμερίδα σίτισης περιλαμβάνει πρωινό, γεύµα και δείπνο) για χρονικό διάστηµα 10 ηµερών και µε µέγιστο κόστος ανά ημερήσια ατομική µερίδα σίτισης, 5,87€ με Φ.Π.Α. 24%.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (17/8) και κατακυρώθηκε στον κ. Τάπα Δημήτριο (ο οποίος να σημειώσουμε είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών)

Για το διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον  τέσσερις εταιρείες η «ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΑΛΛΑΣ» με έδρα το ν.Κορινθίας, η ΑΦΟΙ ΚΟΥΜΠΑΤΖΙΑΡΗ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η σερραική εταιρεία «Σπιτικό» του κ. Τάπα με έδρα το Χρυσό Σερρών, ενώ η σερραϊκή εταιρεία ΓΡΕΠΤΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ζήτησε προθεσμία τεσσάρων ημερών για να ετοιμάσει το φάκελο των δικαιολογητικών της αλλά το αίτημα της δεν έγινε δεκτό και δεν προσήλθε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,

Στη διαδικασία των προφορικών προσφορών οι δύο πρώτες απέσυραν το ενδιαφέρον τους και έτσι απέμεινε η εταιρεία του κ. Τάπα η οποία έδωσε και την μικρότερη προσφορά 4,34€ ανά ημερήσια ημερίδα σίτισης.

Αντιδράσεις επιχειρηματιών

Η ιδιότητα του κ. Τάπα ως μέλους της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι, άλλοι εκδήλωσαν την απορία τους για το πόσο γρήγορα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός (καθώς ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα ήταν και η αργία του 15 Αυγουστου), ενώ αντικείμενο σχολιασμού ήταν και το ύψος της προσφοράς. Ενώ άλλοι έθεταν θέμα επάρκειας πιστοποιητικών για τη παραγωγή τόσων μερίδων φαγητού ημερησίως.

Διαδικασία χωρίς δημοσίευση

Να σημειωθεί πάντως πως η διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού περιγράφεται στο άρθρο 39 σε συμμόρφωση της χώρας στο άρθρο 31 οδηγίας 2004/18/ΕΚ, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 39, «οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης σε περιπτώσεις μεταξύ άλλων, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 38 του παρόντος νόμου. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη», αναφέρεται σχετικά.

Ενώ η αρχική τιμή των 5,87€ διαμορφώθηκε με βάση ανάλογη διακήρυξη για τη σίτιση μεταναστών στο Σκαραμαγκά.

Παραίτηση του αναδόχου

Μια ημέρα μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού, χθες Πέμπτη (18/8), ο κ. Τάπας, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους εκπροσώπους των εστιατόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών των Σερρών, προσήλθε στα γραφείο του 10ου Συντάγματος και παραιτήθηκε από τον διαγωνισμό για την σίτιση των προσφύγων στις Σέρρες.

Πηγή: anexartitos.gr
Από το Blogger.