y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια - Πολλά τα παιδιά ανάμεσα στα θύματα - Με γυμνά χέρια σκάβουν οι εθελοντές - Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες επιζώντων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Η Ιταλία παρακολουθεί μουδιασμένη τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς από το φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Λίγες ώρες από τη στιγμή που δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Ριέτι, οι νεκροί ανέρχονται στους 120, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. 

Σωστικά συνεργεία, εθελοντές, πολίτες δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν ζωντανούς τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια, οι οποίοι υπολογίζονται σε δεκάδες με κάποια ιταλικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για εκατοντάδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια, Αμπρούτζο «ξύπνησαν» βίαια όταν η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 03.36 (τοπική ώρα) με επίκεντρο την κοινότητα Ακούμολι, στην περιφέρεια του Ριέτι, περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης και με βάθος μόλις 4 χλμ.

Ακολούθησαν περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι είναι πιθανό τις ίδιες περιοχές να πλήξουν σεισμοί εξίσου ισχυροί με τον αρχικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Εκατοντάδες ανθρώπων μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα έτρεξαν στο δρόμο, ενώ όσοι δεν τα κατάφεραν καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κατοικιών τους.

Το σοβαρότερο πλήγμα φέρεται να έχει σημειωθεί στην πόλη Αματρίτσε, και την κοινότητα Ακόυμολι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότζι, συντετριμμένος δήλωσε πως το χωριό του έχει γίνει σκόνη.

«Το χωριό έχει σβήσει. Δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες ανθρώπων», είπε ο Πιρότζι.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι χειρότερα από την Άκουιλα σχετικά με την κατάρρευση των κτιρίων. Όλες οι κατοικίες στο κέντρο που ήταν κατασκευασμένες από πέτρα έχουν καταρρεύσει, όπως και όλα τα παλιά σπίτια. Σε εκείνες που ήταν φτιαγμένες από τσιμέντο έχουν “σκάσει” οι τοίχοι. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τρεις ορόφους να έχουν συμπιεστεί και να έχουν γίνει ένας», δήλωσε ο Πάολο Κρεσέντζι, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στην Βάλε ντελ Βελίνο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Ο Κρεσέντζι, μάλιστα, εξήγησε πως εξαιτίας της κατάστασης στις κατοικίες ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ, ενώ πρόσθεσε πως πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει με τέτοιο τρόπο που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των συνεργείων.


«Η πιο κρίσιμη φάση θα είναι όταν μπούμε στα κτίρια. Θα βρούμε μόνο πτώματα. Πιστεύω ότι αυτή η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει ήδη από απόψε», συμπλήρωσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΣ,

Ανάλογα απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Περισσότερα στο protothema.gr
Από το Blogger.