y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Στις αποθήκες παραμένει το 40-50% της φετινής παραγωγής ρυζιού παρά τις πολύ καλές τιμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΡΥΖΙ,

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda στο σύνολο τους οι Έλληνες παραγωγοί κάνουν λόγο για την χειρότερη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Η ανησυχία επικρατεί και στο Νομό Σερρών όπου κάθε χρόνο καλλιεργούνται 50.000 στρέµµατα ρυζιού Καρολίνα. Πέρσι  η τιµή ήταν στα 50 λεπτά το κιλό, φέτος έχει υποχωρήσει στα 27 λεπτά το κιλό.

Στις συνθήκες που επικρατούν στην Διεθνή Αγορά εντοπίζει την αιτία του προβλήματος ο Πρόεδρος της Εταιρίας «Αγρότοπος» κ. Βασίλης Καλαϊτζίδης ο οποίος αναφερόμενος παράλληλα στην περίπτωση του Σερραϊκού ρυζιού Καρολίνα ανέφερε πως έχει προκύψει σοβαρό θέμα γνησιότητας ή όχι της ποικιλίας ρυζιού καθώς αρκετοί είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτοί οι οποίοι ''Βαπτίζουν'' ως ''Καρολίνα'' άλλες ποικιλίες ρυζιού με σκοπό το κέρδος: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, πρώτον λόγω της κατάστασης της αγοράς αλλά και του ότι δεν απορροφήθηκαν ποσότητες ρυζιού όπως την περασμένη χρονιά σε χώρες όπως η Τουρκία που ήταν η κύρια χώρα όπου γίνεται η εξαγωγή. Δεύτερον οι Ιταλοί που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές και ρυθμιστές  έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Όσον αφορά την Καρολίνα των Σερρών που υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες που αν και είναι πολύ χαμηλή η τιμή το πρόβλημα είναι ότι  «βαφτίζουν» πάρα πολλά ρύζια και μάλιστα στα ράφια καταστημάτων ως Καρολίνα Σερρών νοθεύοντας την ποικιλία αυτή με άλλες υποβαθμίζοντας το προϊόν και παραπλανώντας τον καταναλωτή. Αυτό γίνεται ερείμην των  ελεγκτικών μηχανισμών που στην Ελλάδα του 2016 δεν υπάρχουν πιά».

Όπως μας δήλωσε ο κ. Καλαϊτζίδης οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να προβούν σε σειρά δράσεων για την προστασία του Σερραϊκού ρυζιού ενώ ζητούν επιτέλους να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς σε συνεργασία με φορείς του Νομού είναι να κατοχυρώσουμε κατά αρχήν την Καρολίνα Σερρών ως ΠΟΠ ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης τουλάχιστον ώστε όταν χαρακτηρίζεται ρύζι Σερρών να είναι ρύζι από τις Σέρρες. Πρέπει ν ενεργοποιηθούμε οι ομάδες των παραγωγών Είναι θεματάκια που το αρμόδιο Υπουργείο έχει διάθεση να τα επιλύσει αρκεί να τους ενημερώσουμε. Πρέπει να βγουν να ελέγξουν όλα αυτά τα συσκευασμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ ως ρύζι Σερρών αν όντος ισχύει. Υπάρχει ο κώδικας τροφίμων και ποτών όπου αναφέρεται πως απαγορεύονται οι προσμίξεις και οι νοθείες ρυζιού. Αυτό μόνο να γίνει εκτιμώ για το Ν. Σερρών τουλάχιστον η τιμή θα είναι από την τρέχουσα 20-30% πάνω».

Πηγή: serresparatiritis.gr
Από το Blogger.