y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με μια νέα πολιτική έκθεση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (ΑΑΡ). Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Pediatrics, τη Δευτέρα, κάλεσε τους παιδιάτρους και τους πολιτικούς να συνεργαστούν για την προστασία των παιδιών από τις απειλές που σχετίζονται με το κλίμα. Τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, θερμικό στρες, χαμηλότερη ποιότητα του αέρα, αύξηση των λοιμώξεων και των απειλών για προμήθειες τροφής και νερού.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΑΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ,

Η AAP, η οποία εκπροσωπεί 64.000 παιδίατρους και άλλους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ειδικεύονται στη φροντίδα των παιδιών, κυκλοφόρησε επίσης μια τεχνική έκθεση που προσφέρονται επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τα ζητήματα της υγείας των παιδιών, την ανάπτυξη, την ευημερία και τη διατροφή.

Η έκθεση επικαλείται τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών ως μία από τις κύριες αιτίες του τραυματισμού στα παιδιά, καθώς «αυτά είναι εκτεθειμένα σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, θανάτου, απώλειας ή χωρισμού από τους φροντιστές, και στις συνέπειες για την ψυχική υγεία» δήλωσε η Ahdoot.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν τρεις φορές περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα μεταξύ του 2000 και του 2009 από ό, τι μεταξύ του 1980 και 1989. Μετά από κλιματικές καταστροφές, όπως τυφώνες ή πλημμύρες, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών βρέθηκε να εμφανίζει συμπτώματα διαταραχής μετα-τραυματικού στρες.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα τρόφιμα και το νερό. Για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να επηρεάσουν την ποιότητα των κόκκων και να μειώσουν το περιεχόμενο της πρωτεΐνης στο σιτάρι, το ρύζι και το κριθάρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 88% των ασθενειών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε. Στην έκθεση καταγράφονται αρκετές μολυσματικές ασθένειες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων την ελονοσία, τον δάγκειο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου, διαρροϊκές ασθένειες, αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και κοκκιδιοειδομυκητίαση.

Το 2030, κυρίως στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, η αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει 48.000 περισσότερα παιδιά κάτω των 15 ετών στον θάνατο από διαρροϊκές ασθένειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου το βάρος της νόσου είναι δυσανάλογα υψηλό, θα επηρεαστούν περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος.

Τελικά η αποτυχία για άμεση, ουσιαστική δράση θα ήταν μια πράξη της αδικίας σε όλα τα παιδιά.

Πηγή: flowmagazine.gr
Από το Blogger.