y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Στη ΣΜΠΕ του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προβλέπεται για τη μεταβατική περίοδο 2016-2017 η λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του χώρου υγειονομικής ταφής της Καβάλας, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας της Δράμας θα μεταφέρονται στον αντίστοιχο χώρο στις Σέρρες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,

Το στάδιο της κύρωσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση πέρασαν οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την διαχείριση απορριμμάτων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κυρωθούν με νόμο τα περιφερειακά σχέδια προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων.

Στη ΣΜΠΕ του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προβλέπεται για τη μεταβατική περίοδο 2016-2017 η λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του χώρου υγειονομικής ταφής της Καβάλας, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας της Δράμας θα μεταφέρονται στον αντίστοιχο χώρο στις Σέρρες. Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση μικρών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Δράμα, Θάσο, Ξάνθη και Σαμοθράκη. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση μονάδων κομποστοποίησης σε Προσοτσάνη, Παρανέστι, Παγγαίο, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και για την κομποστοποίηση πρασίνων στις Κρηνίδες Καβάλας. Για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού θα αναπτυχθεί δίκτυο για διαλογή στην πηγή με τους αντίστοιχους κάδους και το δίκτυο πράσινων σημείων.

Για την περίοδο 2018-2020 σχεδιάζεται η κατασκευή κεντρικών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Β. Έβρο. Η μονάδα της Δράμας θα συνεχίσει να λειτουργεί για την επεξεργασία του συνόλου των αστικών αποβλήτων μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας στην Καβάλα και στη συνέχεια θα επεξεργάζονται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα των δήμων Δράμας και Δοξάτου, ενώ τα σύμμεικτα θα οδηγούνται στη μονάδα της Καβάλας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα λειτουργήσουν δυο τοπικές μονάδες κομποστοποίησης στην Προσοτσάνη και στο Παρανέστι. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα εγκατασταθούν δύο τοπικές μονάδες κομποστοποίησης, που θα εξυπηρετούν τους Δήμους της Καβάλας και της Δράμας. Η μονάδα της Ξάνθης θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Στην Κομοτηνή θα εγκατασταθεί μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού που θα εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και τα σύμμεικτα θα οδηγούνται στη μονάδα της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Η μονάδα του Β. Έβρου θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμότειχου. Σε Θάσο και Σαμοθράκη θα εγκατασταθούν μονάδες για επεξεργασία των αποβλήτων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Θάσο, Σαμοθράκη και Β. Έβρο.

Στη ΣΜΠΕ του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται μαζί με την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων η δημιουργία σε επίπεδο δήμων των πράσινων σημείων για την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων στον ανατολικό και τον δυτικό τομέα της Περιφέρειας, όπως και στις Σέρρες. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία ή επέκταση Χώρων Υγειονομικής Ταφής που έχουν ήδη πάρει έγκριση.

Βισκαδουράκη Ηλέκτρα | Πηγή: avgi.gr
Από το Blogger.