y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Στα σύνορα συνελήφθη ο αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στην Πάτρα

ΣΕΡΡΕΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ,

Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελούσαν το βασικό πέρασμα διεθνούς δικτύου αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε στην Πάτρα, ύστερα από πολύμηνες έρευνες των τοπικών αρχών ασφαλείας. Διεθνείς οίκοι δημοπρασιών αγόραζαν τον ελληνικό πλούτο, κυρίως νομίσματα, τα οποία διοχετεύονταν οδικώς στην Ευρώπη, μέσω των συνόρων με τη Βουλγαρία.

Η ασφάλεια συνέλαβε 26 άτομα και η υπόθεση παρουσιάστηκε χθες στην Πάτρα, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες τεσσάρων οίκων δημοπρασιών της Ευρώπης (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία), όπως και ακόμη 27 συνεργούς των εμπλεκομένων. Κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα. Από την παρακολούθηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η διεθνής σπείρα είχε οργανώσει τους τελευταίους 14 μήνες 93 λαθρανασκαφές σε διάφορα σημεία του ελλαδικού χώρου και τα ευρήματα διοχετεύονταν σε αρχαιοκάπηλους, που με τη σειρά τους τα πουλούσαν είτε στους οίκους είτε σε ιδιώτες συλλέκτες. Η εμπλοκή των οίκων δημοπρασιών σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούσε και την ουσιαστική νομιμοποίηση των ελληνικών αρχαιοτήτων με εικονικές πωλήσεις των αντικειμένων, που επέστρεφαν στους αρχαιοκάπηλους με νόμιμους τίτλους.

Το κύκλωμα, όπως αναλύθηκε χθες στην παρουσίαση της υπόθεσης, δρούσε με διάφορους τρόπους και επιβεβαιωμένα, από την παρακολούθηση των τηλεφώνων, το διάστημα που ερευνήθηκε κέρδισε 650.000 ευρώ από πωλήσεις αρχαιοτήτων. Εκτιμάται όμως ότι τα μέλη του κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ και είναι ενδεικτικό πως στις κατ’ οίκον έρευνες των εμπλεκομένων έχουν βρεθεί παραστατικά δημοπρασιών του 2006, συναλλαγές που δεν έχουν υπολογιστεί στη δικογραφία της αστυνομίας και θα τις χειριστούν οι ανακριτικές αρχές.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και επιχειρηματίας που ζούσε στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε στην κατοχή του νομίσματα που κατασχέθηκαν στην έφοδο των αστυνομικών. Ο συγκεκριμένος παραδόθηκε μόνος του στις διωκτικές αρχές μόλις πληροφορήθηκε την έρευνα. Όλοι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και σήμερα αναμένεται να αρχίσουν να απολογούνται.

Πέρασμα ο Προμαχώνας

Ενδεικτικό για τη χρήση του Προμαχώνα ως βασικού περάσματος διοχέτευσης αρχαιοτήτων στην Ευρώπη ήταν αυτό που αποκαλύφτηκε με τη σύλληψη 54χρονου και του γιου του. Ο πρώτος θεωρείται από την αστυνομία ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος και ακινητοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν περάσει στο βουλγαρικό έδαφος. Στην αρχική έρευνα δενβρέθηκε κάτι μαζί του.

Το αυτοκίνητό του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Πάτρα, όπου με τα μηχανήματα των λιμενικών αρχών, συγκεκριμένα αυτό των ακτίνων X-ray, εντοπίστηκαν σε κρύπτη πίσω από τον προφυλακτήρα 946 αρχαία νομίσματα. Τα αντικείμενα προορίζονταν για οίκο δημοπρασιών του εξωτερικού. Εκεί θα παρουσιάζονταν με πλαστούς τίτλους ότι αποτελούν προϊόντα ιδιωτικής συλλογής και στη συνέχεια θα πωλούνταν νομότυπα. Όπως ακριβώς επιχειρήθηκε να γίνει στην Ελβετία με αρχαίο οκτάδραχμο, που τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι τα σύνορα του Προμαχώνα χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές από τους αρχαιοκάπηλους όταν μετέφεραν νομίσματα ή άλλα μικρά αντικείμενα. Άλλωστε τα μέλη του κυκλώματος, τα μεσαία σε μέγεθος αρχαία αντικείμενα τα έστελναν με δέματα στο εξωτερικό, ενώ τα μεγαλύτερα παραλαμβάνονταν από τους εκπροσώπους των συλλεκτών και των οίκων στην Ελλάδα, με δικά τους μεταφορικά μέσα.

Του Κώστα Καντούρη | Πηγή: makthes.gr
Από το Blogger.