y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις Σέρρες, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Παπαλουκά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΝΕ, 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, ΣΕΡΡΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» από τον Παναγιώτη Γάζο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσίαση του έργου «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:

« Είμαστε αισιόδοξοι… το ξέρουμε, το βλέπουμε. Μέρα με τη μέρα τούτο το σύστημα γερνάει, τούτο το σύστημα σαπίζει, εμείς συγκεντρωνόμαστε, δυναμώνουμε, αντιστεκόμαστε και οργανώνουμε την τελική επίθεση. Δυναμώνουμε τη γροθιά που θα τρίξει, θα τσακίσει και θα πετάξει τα σάπια θεμέλια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Για τους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν… που λέει και ο ποιητής, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ετοιμαζόμαστε, παλεύουμε ακούραστα κάθε μέρα, ανάβουμε εστίες αντίστασης παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και γειτονιάς. Οργανώνουμε σχέδιο για να χτυπήσουμε, να καθυστερήσουμε, να δυσκολέψουμε τον αντίπαλο. Μαθαίνουμε, διδασκόμαστε τις αρετές της συλλογικότητας, του αγώνα και της αλληλεγγύης. Για να υπάρξει τόλμη εκεί που υπάρχει φόβος, για να φωτίσει η ελπίδα "εκεί που τίποτα δεν γίνεται", για να υπάρξει αντοχή, στόχος και προσανατολισμός στον καθημερινό αγώνα, για να προβάλλει το καινοτόμο μέσα στο σκοτάδι, η κοινωνία του μέλλοντος, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα, της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το σύστημα όταν δεν μπορεί να σε βάλει στο χέρι, τουλάχιστον σε θέλει στην απέξω. Πολύ περισσότερο που δεν θέλει να σε δει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Για αυτό και προσπαθούν να σε πείσουν πως είναι όλοι το ίδιο. Σου λένε ψέματα. Ούτε ήμασταν ούτε και είμαστε το ίδιο. Το ΚΚΕ δεν ψήφισε ποτέ αντιλαϊκά μέτρα, υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται όλα αυτά τα σχεδόν 100 χρόνια το δίκιο και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Το ΚΚΕ ούτε είχε, ούτε έχει και ούτε θα έχει ποτέ καμιά σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Γιατί η διαφορά του από όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχει να κάνει με τα συμφέροντα και τους σκοπούς που υπηρετεί. Γιατί το ΚΚΕ δεν παλεύει για να διαχειριστεί το σύστημα, να υπηρετήσει τα συμφέροντα της εξουσίας των αφεντικών, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ιδρύθηκε και έχει ως στόχο την ανατροπή της εξουσίας των αφεντικών, και την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού, της κοινωνίας δηλαδή όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Πολλοί νέοι ρωτάνε καλοπροαίρετα. Μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους, μπορούμε να κάνουμε κάτι; Σε πολύ κόσμο φαντάζουν όλα προαποφασισμένα, ότι δεν έχει νόημα να τα βάλουμε μαζί τους, γιατί αυτοί είναι παντοδύναμοι. Είναι όμως έτσι; Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως όχι απλά φοβούνται, αλλά τρέμουν στην ιδέα να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του, να αξιοποιήσει τη δύναμή του που ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει. Για αυτό και οι δικές τους οι δηλώσεις, ομολογούν αυτόν τους το φόβο. Χρειάζεται λένε κοινωνική συναίνεση, και μάλιστα για αυτούς που δεν πείθονται ρίχνουν και την απειλή ότι χωρίς κοινωνική συναίνεση θα χρεοκοπήσουμε.

Ο αντίπαλος είναι παντοδύναμος όσο ο λαός και η νεολαία τον αφήνουν να προχωράει το σχεδιασμό του ανενόχλητος. Γιατί για την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν είναι ενόχληση οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές να συζητούν, να οργανώνονται, να απαιτούν μισθό, Υγεία, Ασφάλιση, βιβλία, καθηγητές. Για αυτό και ενισχύουν τα μέτρα καταστολής σε χώρους που τολμάει να σηκώσει κεφάλι ο εργάτης. Έτσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η εργοδοσία έστειλαν τα αριστερά ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους απεργούς εργάτες όπως στη "Γενική Ανακύκλωση" στα Γιάννενα, στο "ΖΟΥΡΑ" κ.α.

Βγάζουν αφρούς στη σκέψη και μόνο ότι οι εργάτες, ο λαός και η νεολαία ενωμένοι μπορούν να ξεμπερδεύουν με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Για αυτό και ετοιμάζουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, για να δυσκολέψουν τις απεργίες, την οργάνωση των αγώνων.

Φοβούνται τη δύναμη του αγώνα που τα βάζει με τους εκμεταλλευτές, το κράτος και τα κόμματά τους. Φοβούνται την προετοιμασία για τις επόμενες μάχες, μέχρι και τη μάχη που θα βάλει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τρομάζουν στην ιδέα ότι η αγανάκτηση, η οργή μπορεί να συνδυαστεί με τις πιο πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες του ΚΚΕ. Για αυτό και επεξεργάζονται συνεχώς νέα ιδεολογήματα προκειμένου να ρίξουν σκόνη στα μάτια του λαού και της νεολαίας. Για αυτό και επιτίθενται συνεχώς στο ΚΚΕ, με προβοκάτσιες, λάσπες, ψέματα και διαστρεβλώσεις. Για αυτό και στήνουν νέα αναχώματα προκειμένου, να εγκλωβίσουν συνειδήσεις που μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν, για να μην έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ, να ξαναμπούν μέσα στο μαντρί του καπιταλιστικού μονόδρομου.

Σκιάζονται το σπόρο της αμφισβήτησης της εξουσίας που μπορεί να προκύψει μέσα στον καθημερινό αγώνα, και γι' αυτό γεννοβολάνε κόμματα που ανακαλύπτουν κάθε τόσο νέα στάδια και δήθεν νέους δρόμους, που όλοι βέβαια μέσα από κυβέρνηση θα φέρουν το σοσιαλισμό ενώ πουθενά και ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί τέτοιες απόψεις. Τους προκαλούμε ας μας πουν έστω και ένα παράδειγμα που οικοδομήθηκε έτσι ο σοσιαλισμός. Όπου δοκιμάστηκαν αυτές οι θεωρίες, οι χρεοκοπημένες θεωρίες που τις εμφανίζουν σήμερα σαν κάτι το νέο, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσουν τις επαναστατικές δυνάμεις στην ήττα».

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία από τους «Datsoon» και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό -ρεμπέτικο γλέντι από τους «Εραστές της Μουσικής».

Στο χώρο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπήρχε έκθεση για το ΔΣΕ καθώς και φωτογραφικό αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ. Επίσης, λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος και μπαρ.

Πηγή: 902.gr
Από το Blogger.