y
[GDK][carousel2][#5E00FF]


Για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο Καστά Κατερίνα Περιστέρη, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Αμφίπολης ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αξιοποίησή τους για την πολιτιστική - τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ,

Ξενάγηση Μπαλτά από την Περιστέρη

Είναι επίσης η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Αμφίπολη ο Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος θα ξεναγηθεί στο μνημείο από την Κ. Περιστέρη και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του μετά τα όσα ταραχώδη έχουν προηγηθεί. Τον Μάρτιο του 2015 είχε βρεθεί στην ανασκαφή ο προκάτοχός του Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δοθεί άλλη χρηματοδότηση και είχε καλέσει την ανασκαφέα να προχωρήσει στη μελέτη των ευρημάτων και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην επιστημονική κοινότητα.

Οι συμμετοχές

Η Κατερίνα Περιστέρη, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά έχει κάνει προσφυγή ζητώντας να παραμείνει στην υπηρεσία, αναφέρεται στο πρόγραμμα της ημερίδας ως επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, ενώ στις εργασίες της θα συμμετάσχει και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, που την αντικατέστησε. Θα συμμετάσχουν ακόμη η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και εκπρόσωποι φορέων του νομού. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Μ. Σπυράκη, με τη συμμετοχή της Κ. Περιστέρη-που δήλωσε πως θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα της για το μνημείο?, της πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων των Σερρών.

Δύο θέματα στην ατζέντα της συνάντησης

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Προσφυγικό ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Λιβάνου Σαμίρ Μόκμπελ. Ο Πρ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία και στον ρόλο που διαδραματίζει η φίλη χώρα του Λιβάνου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο στο Προσφυγικό όσο και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS. Για το Προσφυγικό είπε ότι ο Λίβανος έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος, ενώ τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην περιοχή. Ο Σ. Μόκμπελ, πάντως, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της άμεσης βοήθειας για τον εξοπλισμό του στρατεύματος στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τρομοκρατών.

Αλλαγή κορυφής στο ΤΧΣ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αρης Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος, Γ. Κουτσός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, και Αν. Γάγαλης, εκπρόσωπος της ΤτΕ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο Mάρεκ Μπέλκα, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας και «άνθρωπος» του ΔΝΤ. Οι τρεις θα ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι τις 18 Ιουλίου. Η διαδικασία αντικατάστασής τους έχει δρομολογηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία συμβούλων Korn Ferry Ουγγαρίας έχει διαμορφώσει short list με ενδιαφερομένους. Με ανακοίνωσή του το Ταμείο ευχαριστεί τα μέλη που αποχωρούν και σημειώνει ότι επί της θητείας τους το ΤΧΣ κατέγραψε σε μελέτες τα εμπόδια νομικής και κανονιστικής φύσεως, που αφορούν το μείζον θέμα της επίλυσης των «κόκκινων» δανείων, και επίσης ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των ΔΣ των συστημικών τραπεζών.

Συμφωνία με την πρόταση Κοτζιά

Η πολιτιστική διπλωματία, ως πυλώνας ήπιας ισχύος με σημαντικότατη επιρροή στον τομέα των διεθνών σχέσεων, έμελλε να βρεθεί ως «πρώτο θέμα» στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν τα δέκα έθνη που ανέπτυξαν τους πρώτους μεγάλους πολιτισμούς, πρόταση που είχε πρωτοδιατυπώσει πέρυσι ο Ν. Κοτζιάς από την Αθήνα. Συζήτησαν επίσης και για το Κυπριακό, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να παίρνει θέση στο πλευρό Αθήνας - Λευκωσίας συμμεριζόμενος την ανάγκη μιας λύσης χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Με δεδομένο ότι η Κίνα αποτελεί μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η εν λόγω στήριξη αποκτά φυσικά πρόσθετη αξία.

Περί αριστείας...

Οι άριστοι βαθμοί δεν θα είναι απαραίτητοι στο εξής προκειμένου ένας φοιτητής να πάρει κάποια υποτροφία από το ΙΚΥ, αφού το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι και το «λίαν καλώς», δηλαδή βαθμός 6,5, είναι αρκετός και συνεπώς τώρα πια δεν θα απαιτείται το «άριστα», δηλαδή βαθμός από 8,5 και πάνω. Τελικά η αριστεία έχει γίνει «μπαλάκι» και ο κάθε υπουργός τη μεταφράζει διαφορετικά. Ετσι για την ιστορία: Ο Γ. Παπανδρέου είχε επίσης κατεβάσει το όριο για τις υποτροφίες στο «λίαν καλώς», για να το... ανεβάσει αργότερα ο Κώστας Αρβανιτόπουλος πάλι στο «άριστα» και τώρα να το... κατεβάσει για άλλη μία φορά ο Νίκος Φίλης. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος-που βέβαια δεν γνώριζε αυτές τις αλλαγές- χθες μιλώντας σε φοιτητές της Νομικής Αθηνών οι οποίοι διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς τούς επεσήμανε ότι αποτελούν ζωντανό και απτό παράδειγμα της αριστείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω δε να τονίσω ότι η αριστεία όχι μόνο δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί...».

Αντιπρόεδρος ο Σπ. Λυκούδης

Τη θέση του 7ου αντιπροέδρου στη Βουλή κατέχει πλέον ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης. Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 211 βουλευτές, ενώ για το αξίωμα του αντιπροέδρου προέκυψαν 186 θετικές ψήφοι, 25 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Να σημειωθεί ότι η κενή θέση που αναπληρώθηκε είχε προκύψει λόγω μη εκλογής βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο πέμπτο κόμμα μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής. Ετσι, το προεδρείο της Βουλής απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο Νίκο Βούτση και τους Α’ αντιπρόεδρο Τάσο Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), Β’ Γιώργο Βαρεμένο (ΣΥΡΙΖΑ), Γ’ Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Δ’ Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ), Ε’ Δημήτρη Κρεμαστινό (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Στ’ Γιώργο Λαμπρούλη (ΚΚΕ) και Ζ’ Σπύρο Λυκούδη (Ποτάμι).

Το... ψήλωμα του Ράμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΕΡΡΕΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ,

Ο Εντι Ράμα... ψήλωσε και ανέβασε φωτογραφία να κορδώνεται ανάμεσα σε Ολάντ και Μέρκελ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Το συμπέρασμα, πάντως, στη διάσκεψη ήταν ότι μετά το Brexit μάλλον μειώνονται οι πιθανότητες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -ο Ράμα έχει ανοίξει επιπλέον και λογαριασμούς με την Ελλάδα- να γίνουν μέλη της ΕΕ. Κάζο υπήρξε και για την ΠΓΔΜ που εκπροσωπήθηκε από τον προσωρινό πρωθυπουργό και αντ’ αυτού του Γκρούεφσκι, Εμίλ Ντιμίτριεφ. Αυτό που μεταφέρθηκε ήταν πως το θέμα της λιμνάζει όσο δεν προχωρούν οι σοβαρές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

• Σφοδρή επίθεση στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκανε για άλλη μία φορά ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δεν δίστασε να σημειώσει πως «είναι ένας οργανισμός που δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον. Είναι ένας μηχανισμός που δεν τον νοιάζει πόσο θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία ή πώς θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, το μόνο που τον νοιάζει είναι να πουλήσει». Από τα βέλη του υπουργού δεν γλίτωσαν ούτε τα στελέχη του Ταμείου, για τα οποία υπογράμμισε ότι «είναι τραπεζικά στελέχη που όταν ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους θα γυρίσουν στις τράπεζες που ήταν στελέχη, επομένως η γνώμη μου είναι ότι άλλων συμφέροντα εξυπηρετεί η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, το θεσμικό του πλαίσιο και η λειτουργία του» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο Χρ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε επίσης πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανένα λόγο για τις αστικές συγκοινωνίες και για όλους τους άλλους φορείς που πηγαίνουν σε άλλον κλάδο του ενιαίου νέου ταμείου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: ethnos.gr
Από το Blogger.