y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Στη σκιά των ηχηρών απουσιών, κυριότερη από τις οποίες αυτή του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας με τη συμμετοχή 10 Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,

Στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να χαρακτηρίζει ιστορική τη στιγμή. Άλλωστε πως να κάνει διαφορετικά αφού η Σύνοδος προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια.

Η Σύνοδος ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ σίγουρα οι εργασίες της Συνόδου επισκιάζονται από την απουσία ορισμένων Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών με κυριότερη εκείνη του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου.


"Η Σύνοδος αυτή αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο", τόνισε από το βήμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει χαθεί και επισήμανε πως χρειάζονται αγώνες και θυσίες.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν σήμερα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,

«Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, είναι πραγματικότητα!», τόνισε κατά την ομιλία του στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, για να προσθέσει ότι «η απουσία κάποιων τοπικών Εκκλησιών δεν μειώνει τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Ερμήνευσε μάλιστα τη σημερινή απουσία τους με την επισήμανση ότι γίνεται για επικοινωνιακούς ή εσωτερικούς των συγκεκριμένων Εκκλησιών λόγους.

Η Σύνοδος της Ορθοδοξίας θα συζητήσει τα εξής θέματα:

1) Την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο
2) Η Ορθόδοξη Διασπορά
3) Το Αυτόνομο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο τρόπος ανακήρυξης του.
4) Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού.
5) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της.
6) Και τέλος οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Πηγή: news247.gr
Από το Blogger.