y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Δηλώσεις επεκτατισμού για μια απέραντη Τουρκία - Έμμεσα αποκάλεσε κατακτητές τους Βυζαντινούς και απελευθερωτές τους Οθωμανούς - «Τερματίσαμε, δεν αρχίσαμε εμείς την κατάκτηση της Πόλης» είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, 29 ΜΑΙΟΥ 1453, ΒΙΝΤΕΟ,

Σε μια ευκαιρία να εξάψει τον πατριωτισμό του λαού του μετέτρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. 

Στέλνοντας χαιρετισμούς σε όλους τους Τούρκους απανταχού της Ευρώπης και της Ασίας, σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ερντογάν θέλησε να διεγείρει ένα αίσθημα εθνικής ανωτερότητας. «Η Ιστανμπούλ ενώνει δύο ηπείρους, με χαμόγελο αλλά και δάκρυ» είπε ο Τούρκος ηγέτης στην αρχή της ομιλίας του. 


Και συνέχισε λέγοντας «σας χαιρετώ όλους σας, έναν προς έναν, όλα τα αδέλφια μας από το Σεράγεβο ως το Μπακού. Από το Τουρκεστάν και την Κριμαία, όπως ήταν η παλιά γεωγραφία του έθνους μας. Χαιρετίζω τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τρίπολη και όλες τις μεγάλες μας πόλεις. Υποκλινόμαστε μόνο ενώπιον του Αλλάχ».

Σε μια προμελετημένη πρόκληση, την οποίαν απηύθυνε προς πάντα ενδιαφερόμενο, ο Ερντογάν ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους. Σε πείσμα κάθε ιστορικής μαρτυρίας, δήλωσε απροκάλυπτα ότι  «σήμερα γιορτάζουμε την Άλωση, η οποία έγινε πριν από 563 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, να ξέρετε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας κατάκτησης, όχι η αρχή της. Η Άλωση είναι εκδίκηση».


Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για το μέλλον και προέβλεψε ότι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται πλέον 570 χρόνια από την αρπαγή της Κωνσταντινούπολης, «η Τουρκία θα έχει πετύχει τους στόχους της και χάρη στο πρόγραμμα ανάπτυξης που εφαρμόζουμε θα είναι ανάμεσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου».

Συμπληρώνοντας τις κυριαρχικές κορώνες του Ερντογάν, ο ιμάμης που έκανε την προσευχή για περίπου 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους στον χώρο της εκδήλωσης, εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει ξανά τέμενος η Αγία Σοφία και ο ίδιος να έχει τη χαρά να προσευχηθεί μέσα σε ένα ιστορικό σύμβολο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας.

Τουρκο-κιτς υπερπαραγωγή

Για την περιφρούρηση της ασφάλειας στην πολυδιαφημισμένη επέτειο των 563 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν 9.000 αστυνομικοί, πέντε ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα, τρία σκάφη της ακτοφυλακής και 27 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί σκύλοι. Τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ είχαν εκπονηθεί ειδικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, με μεγάλα τμήματα στρατού κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου. Το πλήθος των πολιτών που προσήλθαν στην εκδήλωση άγγιξε το 1 εκατ. άτομα και συναθροίστηκε στην πλατεία Γενίκαπι περνώντας μέσα από 150 πύλες-σημεία ελέγχου. 


Στο πρόγραμμα της ημέρας υπήρχε κάθε πιθανή και απίθανη φαντασμαγορία προς εντυπωσιασμό των μαζών, από επιδείξεις αεροβατικού σμήνους, ορχήστρα 563 ατόμων, μια κολοσσιαία οθόνη προβολής για την 3D αναπαράσταση της Άλωσης, καθώς και εκατοντάδες στρατιώτες ντυμένους με  στολές του 1453.



Πηγή: protothema.gr
Από το Blogger.