y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Δύο και όχι 60.000 επιχειρήσεις μετακόμισαν στη γείτονα χώρα επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ,

Δύο χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν «έναρξη» το 2015 στη Βουλγαρία, επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας παραπλανητικά τα περί 60.000 επιχειρήσεων που μετακόμισαν τον τελευταίο χρόνο στη γειτονική χώρα. 

Τα στοιχεία προσκομίστηκαν σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επικαλέστηκε την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι «περίπου εξήντα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία τους τελευταίους τρεις τέσσερις μήνες, ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους της χώρας μας». 

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον συνολικό αριθμό βουλγαρικών εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ελληνικό νομικό πρόσωπο. Σύμφωνα με αυτά:

- Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ήταν 11.000, από τις οποίες οι 9.000 δεν εμφανίζουν ούτε έναν απασχολούμενο και οι 6.000 έχουν μηδενική δραστηριότητα. 

- Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές-καταχωρήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, δεν προκάλεσαν τη δημιουργία ούτε μίας θέσης εργασίας στη Βουλγαρία και δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. 

Επίσης, ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε τα λεγόμενα του προέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Χρήστου Καζαντζή, ότι «μετά τα capital controls υπάρχει μια κινητικότητα ως προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Διάφορες εταιρείες εισαγωγικού ή άλλου χαρακτήρα, λόγω του ότι αδυνατούν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν παραγγελίες, κινήθηκαν ανοίγοντας λογαριασμούς στη γειτονική χώρα». Τέλος, το 2015 καταγράφονται 25.052 διαγραφές από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και 29.238 συστάσεις επιχειρήσεων, ενώ 534 μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Πηγή: makthes.gr
Από το Blogger.