y
[GDK][carousel2][#5E00FF]

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια μικροζυθοποιία, ένα εκτροφείο βουβαλιών, ένας παραγωγός βιομάζας, ο έμπορος, ο ξενοδόχος, ο κτηνοτρόφος, ο γεωργός; Ολοι τους διατηρούν επιχειρήσεις, άλλοι μικρές και άλλοι μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν ως έδρα τους το νομό Σερρών. Ενα νομό «πλούσιο», με πολλά νερά, κατά κύριο λόγο αγροτικό, ο οποίος όμως βρίσκεται στην προτελευταία θέση σ’ ό,τι αφορά το παραγόμενο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Εκατόν είκοσι σερραϊκές επιχειρήσεις, για πρώτη φορά, συναντιούνται για ένα τριήμερο κάτω από την ίδια «στέγη» στην πόλη των Σερρών, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Επιχειρηματικής Εκθεσης Σερρών SEREXPO.

SER-EXPO 2015, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΕΡΡΕΣ,

Ενα πλούσιο τριήμερο με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων εξελίσσεται, έως και σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στην πόλη των Σερρών.

Η 1η Διεθνής Επιχειρηματική Εκθεση Σερρών περιλάμβανε στην ατζέντα της, εκτός από τη συμμετοχή των 120 βασικών εκθετών, 50 επιπλέον επιχειρήσεις με απλή συμμετοχή εκθέτοντας 1-2 προϊόντα, διεθνές φόρουμ με επιχειρηματικές αποστολές από τα Βαλκάνια, ημερίδα με θέμα της την τεχνολογία, τα εργαλεία εξωστρέφειας και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για περαιτέρω ανάπτυξη, παρουσιάσεις επιχειρήσεων και προϊόντων του νομού αλλά και πολιτιστικά δρώμενα.

«Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουμε το επιχειρείν και την οικονομία του νομού», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, εκτιμώντας ότι η έκθεση θα καταφέρει να γίνει θεσμός για το νομό και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μέγκλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαφή που έχουν οι Σερραίοι επιχειρηματίες με τους ξένους ομολόγους τους και, «αντί να δεχόμαστε το παρεμπόριο από τη Βουλγαρία, να έρχονται οι γειτονικές χώρες σε εμάς», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών.

Το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες, κατά δηλώσεις των τελωνειακών, δημιουργεί «μαύρη τρύπα» για το ελληνικό κράτος που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Απασχόληση

Σ’ ό,τι αφορά την απασχόληση στο νομό, όπως ανέφερε ο κ. Μέγκλας, οι 300 μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις απασχολούν 3.500 εργαζομένους. «Οι εγγραφές που γίνονται είναι συνήθως μια μικρή επιχείρηση με ένα άτομο, δεν έχουν τη δυναμική που είχαν κάποτε οι επιχειρήσεις στο νομό», εξηγεί ο κ. Μέγκλας.

Οσο για το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες, το οποίο έκλεισε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο με τους εργαζομένους να ανέρχονται περί τα 50 άτομα, όπως είπε ο κ. Μέγκλας, «έχουμε καταθέσει πρόταση ώστε να το λειτουργήσει το επιμελητήριο και να δίνουμε στο κράτος το 20% από τα κέρδη».

5.500 διαγραφές σε μια εξαετία

«Παράγουμε 2 δισ. ευρώ και μας λείπουν 1,62 δισ. ευρώ ετησίως, για να έρθουμε στο μέσο όρο των νομών της Ελλάδας, στο παραγόμενο ΑΕΠ», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, εξηγώντας ότι ο μέσος όρος κατά κεφαλήν στο νομό ανέρχεται στις 10.000 ευρώ, «όταν στους υπόλοιπους νομούς είναι στις 15.000 ευρώ και στη Βοιωτία φτάνει στις 23.000, γιατί έχουν εργοστάσια», συμπληρώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας εργοστασίων. «Στο νομό έχουν απομείνει ελάχιστα και να φανταστείτε ότι από τις 160 επιχειρήσεις ΑΕ, οι 100 παρουσιάζουν αρνητικό ισολογισμό», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Μέγκλας.

Σ’ ό,τι αφορά τις εγγραφές και διαγραφές που έχουν σημειωθεί στο νομό, για την εξαετία 2009 – 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Σερρών, καταγράφηκαν 5.580 διαγραφές έναντι 3.096 εγγραφών, ενώ για το οκτάμηνο του 2015 καταγράφηκαν 286 διαγραφές και 231 εγγραφές. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες διαγραφές εντοπίζονται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (135 διαγραφές έναντι 124 εγγραφών), στη συνέχεια είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις με 112 διαγραφές έναντι 89 εγγραφών και ακολουθούν οι μεταποιητικές εταιρίες με 39 διαγραφές και 18 εγγραφές.

Να σημειωθεί ότι στο νομό μόλις το 12% αντιπροσωπεύει μεταποιητικές επιχειρήσεις, το δε σύνολο των επιχειρήσεων - μελών του Επιμελητηρίου Σερρών ανέρχεται στις 11.500.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου | Πηγή: agelioforos.gr
Από το Blogger.